Σε νέα δικαστική διαμάχη μέτοχοι και διοίκηση των ΚΤΕΛ Κορίνθου

Σε σήριαλ έχει μετατραπεί η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην διοίκηση των ΚΤΕΛ Κορίνθου και ορισμένους από τους μετόχους. Η  υπόθεση ξεκίνησε στις δικαστικές αίθουσες από το 2013 περιλαμβάνοντας τουλάχιστον οκτώ μηνύσεις εκατέρωθεν για την οικονομική λειτουργία των ΚΤΕΛ.

 

 

 Ένα νέο επεισόδιο θα παιχτεί στις 7 Μαΐου 2018 όπου 14άτομα από την διοίκηση θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για πλημμέλημα «για τη μη τήρηση των διατάξεων των ανωνύμων εταιρειών, σχετικά με την έγκριση ισολογισμών ­που εμφάνιζαν παρατυπίες».

 

Σύμφωνα με καταγγελίες ορισμένων εκ των μετόχων του ΚΤΕΛ στην Κόρινθο η διοίκηση ενώ εισέπραττε την εισφορά που πρέπει να κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό, δεν προέβαιναν στην κατάθεσή της, αλλά με τα χρηματικά αυτά ποσά κάλυπταν άλλες δαπάνες λειτουργικής φύσεως.

 

Βάση  των μηνύσεων που έχουν καταθέσει οι μέτοχοι, δημιουργήθηκε έλλειμμα στα ταμεία των αποθεματικών του ΚΤΕΛ, οδηγώντας σε τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

 

 

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές

 

Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2011, στην έκθεσή του αναφέρει πως δεν έχουν κατατεθεί τα αντίστοιχα ποσά που όφειλε το ΚΤΕΛ στους ειδικούς λογαριασμούς (εισφορά 5%): «Οι διενεργούμενες κρατήσεις της ειδικής εισφοράς δεν φέρονται σε πίστωση των ειδικών λογαριασμών», ενώ πιο κάτω η έκθεση αναφέρει ότι ποσό από τις κρατήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους, όπως «για εξυπηρέτηση τραπεζικού δανεισμού προς αντικατάσταση και ανανέωση λεωφορείων μετόχων», αλλά και για «τρέχουσες οικονομικές ανάγκες της εταιρείας».

 

Παράλληλα ο ίδιος ορκωτός λογιστής της εταιρείας βρίσκει ανάλογα ευρήματα και στον ισολογισμό της οικονομικής χρήσης του 2012: «Διαπιστώνεται ότι η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2012 έχει ουσιώδεις αλλοιώσεις, με συνέπεια να μην παρουσιάζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας».

 

Το δικαστήριο από την πλευρά του ορίζει ορκωτό πραγματογνώμονα ο οποίος ωστόσο κατά τον έλεγχο των ισολογισμών κατέγραψε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή οικονομικές διαφορές που να προκαλούν την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

 

Την επόμενη χρονιά ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας επανέρχεται και εντοπίζει τα ίδια παραβλήματα στον ισολογισμό,

 

Ορίζεται νέος πραγματογνώμονας ο οποίος με την σειρά ου αναφέρει ότι συμφωνεί με την έκθεση του ορκωτού λογιστή της εταιρείας.

 

Το Υπουργείο Μεταφορών

 

Μάλιστα το Νοέμβριο του 2014 υπήρξε επιστολή του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών κ. Πατσιαβού Γεώργιου στο οποίο κατέληγε ότι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στην Υπηρεσία «η ΚΤΕΛ Κορίνθου Α.Ε. δεν έχει καταβάλλει την εν θέματι εισφορά για όλα τα τρίμηνα των οικονομικών χρήσεων που αφορούν τα έτη 2011, 12, 13 καθώς και τα Α και Β τρίμηνα του 2014 ως όφειλε».

 

Μάλιστα ορισμένοι εκ των μετόχων κατέθεσαν την Παρασκευή 13 Απριλίου εκ νέου ολόκληρο το φάκελο στον υπουργό Υποδομών Χ. Σπίρτζη ζητώντας παράλληλα ραντεβού προκειμένου να βρεθεί λύση. Ο ίδιος φάκελος έχει κατατεθεί και στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ξ. Δημητρίου.

 

Στην καταγγελία που έκαναν, οι μέτοχοι υποστηρίζουν ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας Πελοποννήσου- αποδεικνύεται ότι από το έτος 2003 που συστήθηκε η Α.Ε. του ΚΤΕΛ Κορινθίας δεν έχουν κατατεθεί χρήματα στους ειδικούς λογαριασμούς.

 

Για όλα τα ανωτέρω, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου άσκησε δίωξη κατά 13 ατόμων της διοίκησης του ΚΤΕΛ Κορίνθου, που εκδικάζεται στις 7 Μαΐου.  Κατηγορούμενος βρίσκεται από την Εισαγγελία και  ο ορκωτός λογιστής της εταιρείας.

 

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ποσό κρατήσεων της ειδικής εισφοράς 4% ύψους 606.706,66 ευρώ δεν είναι κατατεθειμένο στους προβλεπόμενους ειδικούς λογαριασμούς». Παράλληλα, πιο κάτω στο ίδιο έγγραφο, η Εισαγγελία ζητά να μάθει την τύχη άλλων 233.257 ευρώ που επίσης δεν έχουν αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Ασφάλιση οχημάτων

 

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί και  μήνυση από ορισμένους μετόχους που αφορά στην ασφάλιση των οχημάτων τους.

 

Τα ΚΤΕΛ ασφαλίζουν τα λεωφορεία σε αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς, όπου μέτοχοι είναι οι ιδιοκτήτες-οδηγοί. Εν προκειμένω, η μήνυση έγινε κατά της διοίκησης του συνεταιρισμού που φέρεται ότι δάνειζε χρηματικά ποσά, από τα αποθεματικά της, στην ΚΤΕΛ Κορίνθου, χωρίς να συμφωνούν όλοι οι μέτοχοι.

 

Εκτός αυτού, οι μέτοχοι κατηγορούν τη διοίκηση του συνεταιρισμού ότι δεν απέδωσε στον Πανελλαδικό Αλληλοασφαλιστικό Συνεταιρισμό Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης (στον οποίο υπάγεται ο δικός τους συνεταιρισμός) τα ποσά που όφειλε για την ασφάλιση των οχημάτων, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές κρατήσεις από τους μετόχους έχουν γίνει κανονικά.

 

Αντιθέτως, ανακάλυψαν ότι οι πληρωμές έγιναν μέσω επιταγών, καθιστώντας έτσι τα οχήματα ανασφάλιστα. Έτσι, όπως καταγγέλλουν οι εν λόγω μέτοχοι προχώρησαν σε ασφάλιση των οχημάτων τους σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

 

Μάλιστα μιλώντας στο movenews.gr ορισμένοι μέτοχοι αναφέρουν ότι από το 2014 δεν έχει αποδοθεί κατηγορητήριο για περισσότερες από 7 δικαστικές υποθέσεις κατά της διοίκησης των ΚΤΕΛ, που θα μπορούσαν να εκδικαστούν όλες μαζί ταυτόχρονα.

 

Η διοίκηση

 

Εντελώς διαφορετική είναι η θέση της διοίκησης απέναντι στο θέμα. Μιλώντας στο movenews.gr ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Κορίνθου κ, Π Μάρκελος ανέφερε ότι η εταιρεία «έχει δικαιωθεί δικαστικώς αναφορικά προς τα ζητήματα διαφάνειας, κύρους και διαχείρισης».

 

Μάλιστα ανέφερε ότι  με την απόφαση  υπ’ αρ. 98/2015 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, έγινε δεκτή αγωγή αποζημιώσεως της εταιρείας κατά μετόχων, «οι οποίοι διέσπειραν αναλήθειες, συκοφαντίες και ψεύδη αναφορικά προς την λειτουργία και την διαχείριση των οικονομικών της εταιρείας. Συγκεκριμένα έκρινε ως αναληθείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς τους περί δήθεν παράνομης καθυστέρησης απόδοσης μερίσματος στους μετόχους, κακής διαχείρισης, την φημολογία περί διάλυσης της εταιρείας, ενώ η ίδια απόφαση δέχθηκε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς κατά τους οποίους ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κατά τα χρονικό διάστημα από το έτος 2003-2011 δεν διέθεσε όπως υποχρεούτο από το νόμο, τα σχετικά κονδύλια που αφορούν στην ειδική εισφορά του 4% επί των ακαθαρίστων εσόδων της εταιρείας του ΚΤΕΛ  και παράλληλα δεν διαπιστώθηκε καμία χρησιμοποίηση των ποσών της Ειδικής Κρατήσεως του 4% για άλλο σκοπό πέραν αυτού για το οποίο ορίζει ο νόμος».

 

«Επίσπευσα την εκδίκαση γιατί θέλω να τελειώνουν όλα. Δεν χρωστάμε πουθενά» είπε ο κ. Μάρκελος τονίζοντας επίσης ότι δεν ισχύει τίποτα από το κατηγορητήριο και ότι «μπορεί όλα τα ΚΤΕΛ το 2012 να ήταν σε οικονομική εξαθλίωση ωστόσο ακόμα και σήμερα τα ΚΤΕΛ Κορίνθου δεν χρωστούν ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές».

 

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε όλα τα έγγραφα της υπόθεσης.

 

Πηγή:movenews.gr