Σε ποια χώρα τα φάρμακα είναι τα πιο ακριβά στον κόσμο

Οι τιμές των φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ είναι οι υψηλότερες στον κόσμο.

 

Η σχετική μελέτη εξέτασε τις τιμές 79 φαρμάκων με πατέντα -δηλαδή δεν υπάρχουν γενόσημα για αυτά τα φάρμακα- με τις μεγαλύτερες δαπάνες για το Medicare Part D στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνέκρινε τις τιμές με αυτές που καταβάλλονται στην Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την καναδική επαρχία του Οντάριο.

 

Τα φάρμακα που καλύπτονται από τη μελέτη αντιμετωπίζουν μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πήξης του αίματος, του διαβήτη, των αντιιικών φαρμάκων και των ανοσοκατασταλτικών, καθώς και άλλων επώνυμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά για τουλάχιστον τρία χρόνια.

 

Οι ερευνητές επέλεξαν τις χώρες σύγκρισης με βάση το ανάλογο κατά κεφαλήν εισόδημα, τις μεγάλες φαρμακευτικές αγορές και τις μοναδικές προσεγγίσεις καθορισμού τιμών. Η Βρετανία καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων εξετάζοντας την αξία του φαρμάκου, ενώ η Ιαπωνία χρησιμοποιεί εξωτερική τιμολόγηση αναφοράς και έχει έναν τύπο που μειώνει συνεχώς τις τιμές. Ο Καναδάς χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό μοντέλων συγκριτικής αξιολόγησης.

 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα 79 συνταγογραφούμενα φάρμακα αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ των συνολικών δαπανών του Medicare Part D το 2018. Πριν από τις εκπτώσεις, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μέσες τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ ήταν 4,3 φορές υψηλότερες από τις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, και 3,8 και 3,4 φορές υψηλότερα στην Ιαπωνία και το Οντάριο, αντίστοιχα. Μετά τις εκπτώσεις, οι ΗΠΑ είχαν μέσες τιμές φαρμάκων 3,6 φορές υψηλότερες από το Ηνωμένο Βασίλειο και 3,2 και 4,1 φορές υψηλότερες από την Ιαπωνία και το Οντάριο αντίστοιχα.

 

Για ορισμένα φάρμακα, η τιμή ήταν μόνο 30% υψηλότερη στις ΗΠΑ, ενώ άλλα φάρμακα ήταν 7,000% ακριβότερα. Τα φάρμακα για τον διαβήτη είχαν τη μεγαλύτερη μέση τιμή διαφοράς, καθώς ήταν 9 φορές πιο ακριβά στις ΗΠΑ από ό, τι το ίδιο φάρμακο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ενέσιμα φάρμακα ήταν 11,5 φορές πιο ακριβά στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 8 φορές υψηλότερο από την Ιαπωνία και το Οντάριο.

 

Σε ένα σενάριο που χρησιμοποιεί εξωτερική τιμολόγηση αναφοράς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν οι ΗΠΑ αγόραζαν τα ίδια φάρμακα στην τιμή προ-εκπτώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι δαπάνες του Medicare θα είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 70% το 2018.

 

zougla.gr