Σεισμός: Το ρήγμα της Πάρνηθας που ξύπνησε 20 χρόνια μετά (χάρτες)

Από το δυτικό ρήγμα που κρύβεται κάτω από τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999 προήλθε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Αττική, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, και χωρίς να υπάρχει ακόμη απόλυτη ομοφωνία.

 

 

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει τέτοιο σεισμό», αποδίδοντας την ισχυρή αίσθηση στο εστιακό του βάθος που υπολογίζεται σε 13 χιλιόμετρα.

 

 

Το ίδιο υποστήριξαν ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος καθώς και ο διευθυντής του αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, τονίζοντας ότι ο σεισμός δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή το επίκεντρό του βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

 

 

σεισμός Μαγούλα

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 το ρήγμα στην Πάρνηθα έδωσε σεισμός 5,9 Ρίχτερ τον  οποίο η Αθήνα δύσκολα θα ξεχάσει. Το επίκεντρο φαινόταν να εντοπίζεται προς τον Ασπρόπυργο, στο Θριάσιο Πεδίο. Ο σεισμός χτύπησε τα δυτικά προάστια της Αθήνας προκαλώντας 143 ανθρώπινα θύματα και έγινε στις 2.55 το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.

 

 

 

Τσελέντης: Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό του 1999, τα 5,1 Ρίχτερ

 

 

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε στο Open TV για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999. «Πρόκειται για τον κύριο σεισμο, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη.  «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δήλωσε στο Οpen TV.

 

 

 

 

 

Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας

 

 

O καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

 

 

 

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί 

 

 

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίληςμιλώντας στην κάμερα του Οpen TV, ανέφερε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Αττική στις 14:13 ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα για να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Δεν μπορεί να μιλησει καποιος κατηγορηματικα ότι πρόκειται για προέκταση του ίδιου ρήγματος της Πάρνηθας που προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, γιατί βρίσκεται 6χλμ. βορειότερα. Χρειάζεται μια προσοχή γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί. Προσεισμοί πάντως δεν προηγήθηκαν».

 

 

 

 

Γκανάς: Νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

 

 

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσε ότι είχαμε μια ισχυρή δόνηση που έγινε βόρεια της Μαγούλας και ήταν επιφανειακή. «Το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων στο Καμάρι, είναι φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας και είναι δυτικά από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμο του 1999. Θα συνεχιστουν οι μετασεισμοί, αλλά είναι νωρίς να πουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός. Μια ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό είναι φυσιολογική η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς με μεγέθη έως 3,8.», σημείωσε στο OPEN TV. 

 

seismos-magoulqa1.jpg

 

 

Ο μεγάλος σεισμός του 1999

 

 

Τον Σεπτέμβρη του 1999, 5,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πρωτεύουσα. Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας άφησε πίσω του 143 νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Περίπου 50.000 κτήρια γκρεμίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά να πρέπει να κατεδαφιστούν.  Το κόστος της ζημιάς υπολογίστηκε σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.

 

 

Ο σεισμός χτύπησε στις 3 παρά τέσσερα λεπτά το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου, και είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια. Σε μια περιοχή δηλαδή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η ισχύς του ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, και το εστιακό βάθος του λιγότερο από 10 χιλιόμετρα, γεγονός που έκανε το χτύπημα στην πόλη τόσο φονικό.

 

 

Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 99 το σημείο που έδωσε τον σεισμό εθεωρείτο ακίνδυνο. Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη -αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα- αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής, που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό.

 

 

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Κι επειδή μιλάμε για δήμους σχετικά φτωχικούς (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ) με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, το μέγεθος της καταστροφής πολλαπλασιάστηκε.

 

 

Το ρεπορτάζ του Associated Press απο τον μεγάλo σεισμό της Αθήνας:

 

 

 

ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ