Σήκωσε το 37ο για τον Παύλο! Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

Για τον Παύλο! Για τον άνθρωπο που εκτόξευσε τον Παναθηναϊκό στ' αστέρια. Οι πράσινοι με φοβερό ντεμαράζ στο β' μέρος σήκωσαν δίκαια το 37ο τους πρωτάθλημα επικρατώντας του Ολυμπιακού (84-70)!

 

Το 37ο πρωτάθλημα της ιστορίας του πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός Superfoods. Οι «πράσινοι» σε ένα... επεισοδιακό Game 5 έκαναν το 3-2 στη σειρά με τον Ολυμπιακό με επιβλητικό τρόπο και ελκυστικό μπάσκετ (στο β' μέρος), σήκωσαν την κούπα στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 18.000 οπαδούς τους και αφιέρωσαν το τρόπαιο στη μνήμη του ανθρώπου που τους «εκτόξευσε», του Παύλου Γιαννακόπουλου. 

 

 

Για ένα ημίχρονο οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι - χέρι, δίχως να έχουν σταθερές λύσεις και επιθετικό πλουραλισμό. Όμως, στην επανάληψη, τα σουτ του Μάικ Τζέιμς βρήκαν στόχο (18π.), όπως και οι προσπάθειες του Νίκου Παππά (13π.) και το «τριφύλλι»... ξεμπλόκαρε. Την ίδια ώρα, ο Κρις Σίνγκλετον μάζευε όλα τα ριμπάουντ (17ρ.) και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έδινε ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το «εκρηκτικό» μοτίβο του Τσάβι Πασκουάλ δεν βρήκε αντίσταση από το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που μετά τα μισά της τρίτης περιόδου «λύγισε» και είδε τη διαφορά να ξεφεύγει. 

 

 

Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν δεύτερη σερί χρονιά χωρίς τρόπαιο στο μπάσκετ ανδρών, με το «τριφύλλι» να κατακτά το 37ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και 2ο συνεχόμενο. Διψήφιοι στο Game 5 ήταν οι Τζαμέλ ΜακΛιν, Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Μπράιαν Ρόμπερτς, στα... ρηχά έμειναν οι υπόλοιποι. 

 

Τσάβι Πασκουάλ και Γιάννης Σφαιρόπουλος ξεκίνησαν το ματς του τίτλου με το «3άρι» τους πάνω στον καλύτερο παίκτη του αντιπάλου (Αντετοκούνμπο στον Σπανούλη και Παπανικολάου στον Καλάθη) και οι δύο ομάδες έδειξαν μπλοκαρισμένες επιθετικά. Το 3ο φάουλ του Νίκολα Μιλουτίνοφ στο 02:43 έφερε παράπονα στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, με τους γηπεδούχους να αναγκάζονται να αποσύρουν τον θετικό Θανάση Αντετοκούνμπο για τον ίδιο λόγο (3φ.) λίγο αργότερα. Στο 5' το σκορ ήταν 10-4, με τους φιλοξενούμενους να μην βρίσκουν λύσεις για λίγα λεπτά και τον Παναθηναϊκό Superfoods να «τρέχει» σερί 10-0, με «όπλο» του τα ριμπάουντ (6 επ. ριμπ.). Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν γρήγορα και με δικό τους 9-0 (και εξαιρετικό τον Γιώργο Πρίντεζη με 9π.), πέρασαν μπροστά (10-13 στο 8'). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με χαμηλό σκορ (14-15) και τα νεύρα να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τις καλές άμυνες και την αστοχία. 

 

Ο Μάικ Τζέιμς και ο Μπράιαν Ρόμπερτς με 5π. ο καθένας «ξεκόλλησαν» κάπως τους «αιώνιους» (21-20 στο 14'). Ωστόσο, το σκηνικό δεν άλλαξε δραματικά με το «τριφύλλι» να έχει 0/7 τρίποντα στο 17' και τους Πειραιώτες να μετρούν 7 λάθη στο ίδιο σημείο. Η... είδηση του β' δεκαλέπτου προέκυψε από το 3ο φάουλ του Νικ Καλάθη, ο οποίος πήγε στον πάγκο έχοντας 4 πόντους (2/6 σουτ), 1 ασίστ, 1 λάθος και 2 κλεψίματα. Αμέσως μετά, ο «Kill Bill» με δύο δύσκολες προσπάθειες έβαλε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στο +5 (25-30 στο 18'). Με τον ορεξάτο Κρις Σίνγκλετον να φτάνει τα 10ρ. από το 19', ο Παναθηναϊκός Superfoods άλλαξε ξανά τα δεδομένα. Ο Νίκος Παππάς αφού αντάλλαξε μερικά λόγια με τον Βασίλη Σπανούλη, εύστοχησε σε 2/2 βολές και έβαλε... φωτιά στο ΟΑΚΑ (31-30). Όμως, ο επίλογος του ημιχρόνου βάφτηκε «ερυθρόλευκος» (31-35 με 8π. του Ρόμπερτς). Ο «Μίλου» με 4φ. ήταν... απενεργοποιημένος από νωρίς, με τους Γκιστ (7π.) - Πρίντεζη (9π.) να είναι οι πρώτοι σκόρερ στο 20'. 

 

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε... επεισοδιακά. Μερικοί οπαδοί πέταξαν νερά στον πάγκο του Ολυμπιακού και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι πήραν την ομάδα στα αποδυτήρια, κάνοντας λόγο για κουκουλοφόρους και μπουκάλια. Ύστερα από λίγα λεπτά και αφού παρενέβη ο κομισάριος Βιδάλης, οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στο παρκέ του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, για να συνεχιστεί ο τελικός των τελικών.

 

Το πρώτο «πράσινο» τρίποντο του ματς ήρθε στο 21' από τον Κέι Σι Ρίβερς και το μομέντουμ της τρίτης περιόδου έλεγε Παναθηναϊκός, με τους «πράσινους» να βρίσκουν ρυθμό μέσα από την άμυνα τους (42-39 στο 25'). Αλλά, ο Ολυμπιακός δεν άφησε την κατάσταση να ξεφύγει και με σκορ από τον ΜακΛιν (12π.) παρέμεινε κοντά (44-43). Ένα δίλεπτο με τρεις φόργουορντ στην πεντάδα (Θανάσης, Ρίβερς, Λοτζέσκι), τον Τζέιμς στο «1» και τον Σίνγκλετον «5» έφερε ένα νέο ξέσπασμα των γηπεδούχων (51-45 στο 28'). Με το πόδι στο... γκάζι και τον Παππά να δίνει εύκολους πόντους, οι «πράσινοι» πήγαν στο πρώτο διψήφιο προβάδισμα της βραδιάς (57-47 στο 29:25). Ο «V-Span» μείωσε σε 57-50, αλλά το εντυπωσιακό buzzer beater τρίποντο του Μάικ Τζέιμς «έγραψε» το 60-50 του 30'.

 

Τζέιμς και Παππάς ήταν σε... δαιμονιώδη κατάσταση και ο Παναθηναϊκός Superfoods πήγε σε χρόνο dt στο +16 (68-52 στο 32'), «αγκαλιάζοντας» το πρωτάθλημα Ελλάδας, την ώρα που ο Ολυμπιακός έπαιρνε βιαστικές επιθέσεις και δεχόταν εύκολα καλάθια. Από εκεί και μετά το ματς είχε... κριθεί και τίποτα δεν άλλαζε, αφού οι φιλοξενούμενοι δεν βρήκαν τα μεγάλα σουτ. Το «τριφύλλι» δεν έχασε την ψυχραιμία του και το εύκολο σκορ (69-54 στο 34' και 78-60 στο 36'), με τον κόσμο να απαιτεί πρωτάθλημα στην μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Η λαϊκή απαίτηση στο ΟΑΚΑ έγινε πράξη, με τον Τσάβι Πασκουάλ να κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του ως προπονητής του Παναθηναϊκού και τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν τον τίτλο στην έδρα τους, μαζί με τον κόσμο τους (84-70).

 

Τα Δεκάλεπτα: 14-15, 31-35, 60-50, 84-70.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ