Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Μετά την χτεσινή ορκωμοσία των νέων βουλευτών, συγκαλείται σήμερα στις 10:30 η Ολομέλεια για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, που θα είναι ο Κώστας Τασούλας.

 

Τον κ. Τασούλα έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία και υπέρ της εκλογής του έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει ως αντιπροέδρους τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής τον Δημήτρη Βίτσα.

 

Το ΚΙΝΑΛ θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, θα ξεκινήσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

 

Η διαδικασία θα ανοίξει με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκηενώ την Κυριακή θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των υπουργών οι οποίοι θα αναπτύξουν το συνολικό στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης.

 

Την Δευτέρα θα λάβουν το λόγο οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

 

Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις. 

 

Σημειώνεται πως η νέα εξακομματική Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά.

 

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

 

ert.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ