Smoothies: Είναι τελικά τόσο υγιεινά όσο νομίζετε;

Ένα ποτήρι γεμάτο φρούτα μπορεί να φαίνεται ως ένας εξαιρετικά υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και σίγουρα έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες λιγότερο θρεπτικές επιλογές.

 

Παρόλα αυτά, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο χυμός των φρούτων που έχουν προστεθεί στο μπλέντερ σας δεν είναι εξίσου θρεπτικός με τα ίδια τα φρούτα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί. Φυσικά, κάποιες θρεπτικές ουσίες, όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες, παραμένουν, άλλες όμως, όπως οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, χάνονται. 

«Ο λόγος που συνιστώ συνήθως να καταναλώνετε ολόκληρα λαχανικά και φρούτα, αντί για χυμούς, είναι ότι οι ίνες και η πούλπα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία παράλληλα θα σας χορτάσουν», δήλωσε η Δρ. Alka Gupta, διευθυντήρια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υγείας και Ευημερίας στη Νέα Υόρκη. «Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την πεπτική διαδικασία, καθώς διασφαλίζουν ότι χωνεύουμε και απορροφούμε αργά τα θρεπτικά συστατικά και τα σάκχαρα, αποφεύγοντας μία γρήγορη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα».

 

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες, αλλά οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγεία. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

 

Επιπλέον, τα smoothies συχνά περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να περιέχουν έως και έξι φορές τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων.

 

«Όταν συνδυάζουμε πολλά φρούτα σε ένα smoothie, γίνεται αρκετά πιο εύκολο να προσλαμβάνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες θερμίδων και ζάχαρης, σε σχέση με όταν καταναλώνουμε ολόκληρα τα τρόφιμα», αναφέρει η Gupta.

 

Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα smoothie δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα ίδια τα φρούτα, μπορεί να σας ωθήσει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες αλλά και ζάχαρη. Πόσω μάλλον, αν περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά από χυμούς ή γιαούρτια που προστίθενται στα ροφήματα.