Σταματήστε το πολιτικό freak show!

Τα κανάλια και οι υπεύθυνοί τους οφείλουν να καταλάβουν: η συμβολή τους στην αναπαραγωγή του πολιτικού χουλιγκανισμού είναι μεγάλη. Και επειδή η εποχή κρύβει κινδύνους, καλά θα κάνουν να υιοθετήσουν μία άλλη στάση.

 

 

Γράφει ο 'Αγγελος Κωβαίος

 

Οσο οδεύουμε προς εκλογές, όλα τα πολιτικά τέρατα θα βγουν στο σεργιάνι και θα ξεπουλάνε την πραμάτεια τους όσο όσο.

 

Εθνικιστές, αριστεριστές, ναζιστές, ακροδεξιοί, γραφικοί και άλλοι διάφοροι θα τα δώσουν όλα. Είτε έχοντας συναίσθηση του τι κάνουν και τι λένε είτε όχι, είτε απλώς ακολουθώντας εντολές, είτε απευθυνόμενοι σε μάζες αμφιβόλου αντίληψης ή διάθεσης να αντιληφθούν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα, από τι απειλείται και πώς μπορεί να τη γλιτώσει.

 

Τα φαινόμενα έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται. Ηδη εδώ και μερικές εβδομάδες, με τρόπο μαγικό και υπόγειο, τα τηλεοπτικά παράθυρα και οι ραδιοφωνικές συχνότητες έχουν αναδείξει νέους πολιτικούς αστέρες, τους οποίους πιθανόν (σε μία αθώα εκδοχή…) δεν γνώριζαν ούτε οι ψηφοφόροι τους.

 

Με θεματολογία ποδοσφαιρική και έκφραση όλων των συμπλεγμάτων της νεότερης Ελλάδας, μέλη του Κοινοβουλίου έχουν ανοίξει διάλογο με το κοινό τους, με χουλιγκανικούς όρους, μη διστάζοντας μάλιστα να λιβανίζουν συγκεκριμένο επιχειρηματία και να λένε τις γνωστές γραφικότητες – «να καεί η πο@@@να» η Βουλή» ήταν μία τελευταία παρέμβαση ενός βουλευτή από τη Θεσσαλονίκη ενώπιον ομάδας οπαδών. Επειδή δεν πήρε πρωτάθλημα η ομάδα τους.

 

Ετσι αναδεικνύονται σε μία περίοδο κρίσης μορφές όπως αυτές που απασχολούν τη δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως ο μέχρι πρότινος άγνωστος βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση και ως προς το εξής: έχει υιοθετήσει το στιλ και την επικοινωνιακή αντίληψη του πρώιμου Βασίλη Λεβέντη, των ημερών του Καναλιού 67.

 

Ομως υπάρχει κάτι άλλο, πολύ σοβαρότερο: γιατί πρέπει τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα να διαθέτουν χρόνο στον εν λόγω βουλευτή; Για να απολογηθεί; Για να εξηγήσει όσα υποστηρίζει; Για να αναπαραχθούν οι διάφορες ανοησίες από τα κοινωνικά δίκτυα και από κάποια δήθεν media; Για να αστειεύονται μεταξύ τους οι τηλεπαρουσιαστές αφότου έχει αποχωρήσει από το παράθυρο ο πολιτικός χούλιγκαν;

 

Ο κύκλος της κρίσης, η οποία σύντομα θα γίνει και πολιτική έτσι όπως πάνε τα πράγματα, είναι μία αυτοτροφοδοτούμενη και αλληλοτροφοδοτούμενη διαδικασία. Και ο ρόλος των Μέσων σε αυτήν ήταν και είναι καθοριστικός.

 

Αν δεν σταματήσουν τα κανάλια, ιδιωτικά και δημόσια, να λειτουργούν ως πολιτικά freak shows, καλό θα είναι να προετοιμαστούν όλοι για πολύ σκληρές εικόνες, όπως τους αρέσει να λένε…