Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι: Πέντε περιπτώσεις εργαζόμενων με πλαστά πτυχία!

Χωρίς πτυχίο ή έστω χωρίς απολυτήριο Λυκείου, δεν πας πουθενά τη σήμερον ημέρα. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας, όμως εδώ είναι Ελλάδα μίστερ

 

 

Eιδικά όταν εργοδότης είναι το χιλιοτραγουδισμένο ελληνικό δημόσιο λοιπόν, ισχύει απόλυτα ο κανόνας που λέει «ότι δηλώσεις είσαι» – δηλαδή δεν έχεις πτυχίο άλλα θες να κάνεις ζωάρα σαν μεγαλογιατρός, μητροπολίτης, διευθυντής δημόσιου οργανισμού ή απλά, σαν υπάλληλος της Βουλής;

 

 

Να πως διάφορα λιγότερο ή περισσότερο ταλαντούχα τσακάλια έχουν κάνει καριέρα δηλώνοντας ή παρουσιάζοντας πτυχία πιο ανύπαρκτα κι από τα 600 δισ. ευρώ του Αρτέμη Σώρρα, πιο μούφα κι από το κατάμαυρο μαλλί του Τάσου Κουράκη, πιο ψεύτικα κι από τα τηλεοπτικά δάκρυα των «σελέμπριτις» για τον Παντελίδη. Αναζητώντας τους πιο αθεόφοβους απατεώνες και πιο σκληροπυρηνικούς παραχαράκτες, καταλήξαμε στις εξής περιπτώσεις:

 

 

 

Γιατρός που χειρουργούσε χωρίς πτυχίο

Διευθυντής κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, 47 χρονών, χειρουργούσε χωρίς πτυχίο για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτός ο πολυμήχανος κύριος φέρεται να πλαστογράφησε πτυχίο από την Ιατρική και Χειρουργική Σχολή στο Δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης (SUN), στην οποία προφανώς φοιτούσε άλλα από την οποία ουδέποτε αποφοίτησε. Ο διορισμός του από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας εκδόθηκε σε ΦΕΚ το 2007. Το 2012, με νέα απόφαση, διορίζεται σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων με ανοιχτές προκηρύξεις στη συγκεκριμένη θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ επί θητεία (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Ο εν λόγω γιατρός χωρίς πτυχίο είχε μάλιστα κάνει ειδικότητα επί τέσσερα χρόνια.

 

 

Αναρωτιέται κανείς πώς τον κατάλαβαν ύστερα από τόσα χρόνια. Μήπως την πάτησε σαν τη Μάρω Κοντού στην κλασική ταινία «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη»;

 

 

 

Μητροπολίτης με μαϊμού πτυχίο Θεολογίας

Αθεόφοβοι πλαστογράφοι υπάρχουν και στους κόλπους της ορθόδοξης Εκκλησίας μας όπως φαίνεται, μιας και σύμφωνα με δημοσίευμα σε ιστότοπο εκκλησιαστικών ειδήσεων, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ένας από τους σεβασμιότατους μητροπολίτες της χώρας, ένας άγιος της εποχής μας, φέρεται να έχει «μαϊμού» πτυχίο Θεολογίας από σχολή του εξωτερικού (χωρίς πτυχίο Θεολογίας αναγνωρισμένης σχολής, ούτε ο Χριστός ο ίδιος δεν μπορεί να γίνει μητροπολίτης). Η πραγματική ομορφιά σ’ αυτή την ιστορία, όμως, είναι ότι ακόμα και αν όντως ισχύει η κατηγορία, κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει τον άγιο, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

 

 

«Οι έχοντες έννομο συμφέρον να προσβάλουν την εκλογή –πιθανότατα οι βασικοί αντίπαλοί του στις εκλογές ή κάποιοι δυσαρεστημένοι κληρικοί της μητρόπολής του– έχουν δεμένα τα χέρια και δύσκολα μπορεί να εκπέσει του θρόνου του. Κι αυτό γιατί στο Προεδρικό Διάταγμα που τον αναγνωρίζει ως μητροπολίτη, θα έπρεπε να γίνει ένσταση στο πρώτο τρίμηνο από την έκδοσή του. Οπότε τώρα, αν αποδειχθεί η απάτη, νομικά κανείς δεν μπορεί να τον κουνήσει».

Απλά πανέμορφο.

 

 

Υπάλληλος της Βουλής με πλαστό πτυχίο μαθηματικών

 

 

Το μακρινό 2012, επτά ολόκληρα χρόνια πριν, η Βουλή των Ελλήνων ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι το πτυχίο κάθε εργαζόμενου στον ναό της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας είναι αληθινό, γνήσιο, έγκυρο και υπαρκτό. Εκείνη την εποχή, πρόεδρος της Βουλής ήταν ο «V for Vangelas» Μεϊμαράκης, αργότερα η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έφερε τη Ζωή «θηλυκό Danny Trejo» Κωνσταντοπούλου στη θέση του και λίγους μήνες αργότερα, στον θρόνο του μεγάλου φύλαρχου του Κοινοβουλίου ανέβηκε ο Νίκος «ολοστρόγγυλο σκαλπ» Βούτσης. Τέσσερα χρόνια, τρεις διαφορετικοί πρόεδροι, δυο διαφορετικές κυβερνήσεις. Σε αυτό το διάστημα, η έρευνα έτρεξε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και κατέληξε ότι δεκαπέντε υπάλληλοι της Βουλής έχουν παρουσιάσει πλαστό πτυχίο.

 

Μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί οχτώ από τους προαναφερθέντες υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος μηχανοργάνωσης του Κοινοβουλίου (πλαστό πτυχίο Μαθηματικών), εργαζόμενος στη Βουλή από το 1988 παρακαλώ. Κατά τα άλλα, μια δακτυλογράφος είχε προσκομίσει απολυτήριο λυκείου που δεν ανήκε στην ίδια, ενώ τέσσερις ειδικοί φρουροί απολύθηκαν επίσης για λόγους που είχαν να κάνουν με τα απολυτήριά τους από το λύκειο (δύο προφανώς δεν τελείωσαν ποτέ το λύκειο και προσκόμισαν ανύπαρκτα απολυτήρια, ενώ αυτά των άλλων δύο δεν ήταν γνήσια).

 

 

Τελικά είχαν δίκιο οι γονείς μας: Ένα καλό απολυτήριο λυκείου είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζαμε εκείνη την εποχή, ενώ ένα γνήσιο είναι σκέτο χρυσάφι.

 

 

 

 

Στέλεχος χωρίς πτυχίο και μεταπτυχιακό

Πολλοί λαμπροί νέοι και νέες διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ατλαντικό προκειμένου να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Αθανάσιος Χρονόπουλος, ο οποίος σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός σε πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Από το 2008 ως το 2013, ήταν επικεφαλής των γενικών διευθυντών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο μηνιαίος μισθός του ήταν περίπου 7.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα επιδόματα και μπόνους, τα οποία κάποιες φορές έφταναν τα 2.500 ευρώ τον μήνα.

 

 

Όπως ίσως έχετε αρχίσει να υποπτεύεστε, το πρόβλημα σε όλο αυτό το υπέροχο «success story» είναι πως τόσο το πτυχίο όσο και το μεταπτυχιακό του Αθανάσιου Χρονόπουλου φαίνεται να ήταν εντελώς τελείως πλαστά. Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ από το 2013:

 

 

«Από τις διάφορες θέσεις που τοποθετήθηκε στην ΕΑΒ, είτε ως διευθυντικό στέλεχος είτε ως μέλος διοικητικών συμβουλίων, ο Αθ. Χρονόπουλος εισέπραξε συνολικά από το 2004 μέχρι σήμερα 466.752,44 ευρώ, λόγω κυρίως των εξειδικευμένων σπουδών ως αεροναυπηγός μηχανικός και μηχανολόγος μηχανικός με πτυχία πανεπιστημίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

«Σε πλάνεψε η ντόλτσε βίτα, αυτή που λεν’ ζωή γλυκιά», που θα ‘λεγε και ο μεγάλος Σπύρος Ζαγοραίος.

 

 

Γιατρός χωρίς πτυχίο αλλά με ροκ-σταριλίκι και σύλληψη στις ΗΠΑ

Κλείνουμε αυτή την τόσο γεμάτη Ελλάδα και λαμογιά λίστα όπως την αρχίσαμε, δηλαδή με μεγαλογιατρό. Η συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από πλαστά πτυχία έχει και άφθονο ροκσταριλίκι. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως. Σύμφωνα με το πιο συντηρητικά γραμμένο ρεπορτάζ: «Ο Ι.Κ. εργαζόταν ως διευθυντής Γενικής Ιατρικής στη Σκύρο από το 2000 (η απόφαση του διορισμού του είχε δημοσιευθεί στις 17 Ιανουαρίου 2000, ύστερα από έγκριση της τότε γενικής γραμματέα του υπουργείου Υγείας), ενώ αποπέμφθηκε οριστικά από τη θέση του το 2014, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι τίτλοι σπουδών του από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, τους οποίους είχε καταθέσει το 1999 στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να διοριστεί, ήταν πλαστοί.

 

 

Η απάτη ξεκινάει ουσιαστικά από το 1993, όταν ο Ι.Κ. αποκτά από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού Αργολίδας την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Πριν από τον διορισμό του στη Σκύρο, πάλι με τα ίδια πλαστά πιστοποιητικά, είχε κάνει την ειδίκευσή του στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας. Στα 13 χρόνια που διατέλεσε διευθυντής Γενικής Ιατρικής, η παρουσία του μόνο διακριτική δεν ήταν, αφού κυκλοφορούσε με πολυτελές αυτοκίνητο (Ferrari), ενώ φέρεται να είχε στην κατοχή του και ιδιωτικό αεροπλάνο».

 

 

Σύμφωνα με το πιο εντυπωσιοθηρικό ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα: «Φεύγει για Ιταλία, όπου παρακολουθεί κάποια σεμινάρια πρώτων βοηθειών (…) Λίγους μόλις μήνες μετά την εμφάνισή του στο νησί, ο «Γιαννάκης», όπως τον αποκαλούν οι Σκυριανοί, φέρνει μαζί του έναν άντρα τον οποίο παρουσιάζει στους ντόπιους ως ακτινολόγο. Το πραγματικό του επάγγελμα, φωτογράφος, και οι γνώσεις του στην Ιατρική ισάξιες με εκείνες ενός βοσκού (…) Έχοντας στο πλευρό του ανάλογες αιθέριες υπάρξεις, ξεκινά τις εμφανίσεις του στο νησί, αυτήν τη φορά με δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Piper και κατακόκκινη Ferrari. Η αδυναμία του στα νεαρά κορίτσια τόσο για ιδία χρήση όσο και για λόγους «κερδοφορίας» δεν αργεί να γίνει αντιληπτή στους ντόπιους, οι οποίοι όμως δεν έχουν κανέναν λόγο να ασχοληθούν με την προσωπική ζωή του γιατρού. «Από τη στιγμή που μας έλεγε ότι ήταν χωρισμένος, δεν είχαμε λόγο να κρίνουμε τις όποιες επιλογές του. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κορίτσια αυτά τα εξέδιδε για 50 ευρώ το μωρό»».

 

 

Ο εν λόγω «ήρωας» καταζητούνταν από το 2014, εντέλει συνελήφθη στις ΗΠΑ και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Άντε, αγόρι μου, με το καλό και βουλευτής.

 

 

 

 

Πηγή: vice.com