Στουρνάρας: Βάναυση θεσμική εκτροπή οι ενέργειες Πολάκη

Την οργή του Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσε η διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Παύλο Πολάκη την Δευτέρα. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΤτΕ ζητά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ζητά να «διαφυλάξει εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

 

 

Ακολουθεί η δήλωσή του:

 

 

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

 

 

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

 

 

«Μου είπε ότι "με γράφει"»

 

 

Νωρίτερα, τη δική του απάντηση σχετικά με τον σάλο που έχει προκληθεί από την υπόθεση διαρροής του διαλόγου του με τον Παύλο Πολάκη έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Με δηλώσεις του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διευκρινίζει τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τη Δευτέρα. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πολάκης του τηλεφώνησε αναφορικά με την έρευνα που διέταξε η ΤτΕ σχετικά με το δάνειο που έλαβε από την Attica Bank και του είπε εξαρχής ότι «τον γράφει».

 

 

Ο διοικητής της ΤτΕ θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και ανταπέδωσε την ενημέρωση «εγώ, κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου». Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο συνομιλητής του μιλούσε συνεχώς, έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου και κατέληξε να δηλώνει ότι θα μεταβεί στην κεντρική τράπεζα και δεν θα φύγει από εκεί εάν δεν ελεγχθούν τα δάνεια διαφόρων πολιτικών αντιπάλων του, για τους οποίους ζητούσε επιτακτικά να ελεγχθούν τα δάνειά τους, όπως το δικό του!

 

 

Όσον αφορά, δε, τα δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνομιλίας ανέφερε ότι «δεν είναι ούτε τα μισά απ’ όσα ειπώθηκαν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνομιλία «προσαρμόστηκε» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κατά το δοκούν. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο διοικητής, αμέσως μετά το τηλεφώνημα, επικοινώνησε με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε τη δυσφορία του. Κατήγγειλε δε ότι τέτοιες πρακτικές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

 

 

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δημοσιοποίησε τον διάλογό του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και ενώ είχε γνωστοποιηθεί ότι η ΤτΕ επρόκειτο να εξετάσει σε σύσκεψη, παρουσία στελεχών της Τράπεζας Αττικής, τους όρους και τα κριτήρια υπό τα οποία χορηγήθηκε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ στον αναπληρωτή υγείας.

 

 

Από τη δημοσιευθείσα συνομιλία γίνεται γνωστό πως ο κ. Πολάκης ζητά από τον κ. Στουρνάρα να εξετάσει όχι μόνο το δικό του δάνειο, αλλά και μια σειρά από άλλα δάνεια, των πολιτικών του αντιπάλων. Γράφει μάλιστα πως, αν δεν το κάνει, θα πάει στο γραφείο του και δεν πρόκειται να φύγει μέχρι να διατάξει ελέγχους! Τη «διαρροή» του διαλόγου μάλιστα την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook.

 

ethnos.gr