Συναγερμός για «θεραπεία-βαμπίρ» με αίμα νέων ανθρώπων

Μια αμφιλεγόμενη start up εταιρεία που υπόσχεται αντιγηραντικά οφέλη μέσω μεταγγίσεων αίματος από νεαρά άτομα σε ηλικιωμένους, προκάλεσε την παρέμβαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, εταιρεία προσέφερε μεταγγίσεις αίματος έναντι 8.000 δολαρίων, παρά τις ελάχιστες και καθόλου σοβαρές ενδείξεις ότι η όλη διαδικασία είχε κλινικά οφέλη.

 

«Η λήψη αίματος (πλάσμα) από ένα νεαρό άτομο και η μετάγγισή του σε ένα ηλικιωμένο προκειμένου να καταπολεμηθεί η γήρανση, έχει μηδενικά κλινικά αποτελέσματα», σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

 

Ο οργανισμός εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας σχετικά με τους κινδύνους από τη μετάγγιση πλάσματος αίματος από νεαρούς αιμοδότες, για την πρόληψη παθήσεων όπως απώλεια μνήμης, γήρανση, Πάρκινσον, Αλσχάιμερ, νόσος μετατραυματικού στρες ή ακόμα και καρδιακές παθήσεις.

 

«Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη από τέτοιου είδους μετάγγιση, και μάλιστα εγκυμονούν κίνδυνοι από την οποιαδήποτε χρήση πλάσματος αίματος», δήλωσε την περασμένη Τρίτη, ο αμερικανικός Οργανισμός.

 

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας που αριθμεί πέντε κλινικές σε διαφορετικές πολεις, αναφέρεται πως πλέον έχουν διακοπεί οι «θεραπείες» ασθενών, προς συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Οργανισμού.

 

Υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν πως «πειράματα σε ποντίκια μάς ενέπνευσαν να προχωρήσουμε σε θεραπείες με νεαρό πλάσμα». Η επίσημη έγκριση του Οργανισμού ωστόσο, απαιτεί ανθρώπινες δοκιμές προτού οι εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν πως το προϊόν τους έχει συγκεκριμένες ιδιότητες.

 

«Η χρήση τέτοιων προϊόντων θα πρέπει να θεωρείται μη ασφαλής ή αποδοτική, και προτρέπουμε αυστηρά τους καταναλωτές να αποφύγουν τέτοιου είδους θεραπείες εκτός κλινικών δοκιμών, οι οποίες φυσικά θα έχουν την αρμόδια επίβλεψη», τονίζει ο FDA.