Συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες γιατρούς στους ανασφάλιστους

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση που εντάχθηκε στον νέο νόμο οι ανασφάλιστοι αποκτούν πρόσβαση και σε ιδιώτες γιατρούς για τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.

 

 

Η ρύθμιση θα διευκολύνει την πρόσβαση των ανασφαλίστων σε ιατρική περίθαλψη – αν και παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο ότι δεν δίδεται δικαίωμα πρόσβασης σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

 

 

Δηλαδή, συνεχίζει ο περιορισμός ότι οι εξετάσεις θα γίνονται μόνο σε εργαστήρια του δημοσίου (νοσοκομεία ΕΣΥ, πρώην ΙΚΑ). Είναι προφανές επίσης ότι δεν καλύπτεται το κόστος της ιατρικής επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό.

 

 

Ειδικότερα, το άρθρο 104 του νέου νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην παράγραφο 1 του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω.

 

 

Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας».

 

Παρά την ψήφιση του μέτρου, ακόμη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να επιτρέψει τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων και στους ιδιώτες γιατρούς.

dikaiologitika.gr