ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το «όχι» Γραμματικάκη, έβαλαν τον Βασίλη Βασιλικό επικεφαλής στο Επικρατείας

Τον 85χρονο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό τοποθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αυτό έγινε γνωστό από την Κουμουνδούρου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Ο γνωστός συγγραφέας και βραβευμένος για το βιβλίο του «Ζ», είχε ηγηθεί ξανά το 2015 ηγήθηκε του ψηφοδελτίου Επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά. Επίσης είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην ΕΡΤ επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόσφατα είχε παραστεί και στην παρουσίαση του βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη Adults in the room ενώ ήταν παρών και στην ιδρυτική συνδιάσκεψη του ΜέΡΑ 25. Είχε επίσης παραβρεθεί και στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

 

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση ότι ο Γιώργος Γραμματικάκης αρνήθηκε τελικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

Σε ανάρτησή του στο facebook πρώην πρύτανης, παραδέχεται ότι είχε επαφές «φιλικές και ανεπίσημες» από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επικαλέστηκε προσωπικούς του λόγους για την άρνησή του. Γνωστοποίησε δε ότι επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκε την πρόταση, ενώ άφησε αιχμές για «συντροφικά μαχαιρώματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την τοποθέτησή του σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Και ο Τέρενς Κουίκ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εξάλλου, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και ο Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

 

Το όνομα του Τέρενς Κουίκ συμπεριλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των υποψηφίων για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

 

Β1' ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΓΚΑΜΑΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ)

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΤΑΝΙΑ

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ

ΜΠΟΥΓΕΛΕΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)

ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Ποιος είναι ο Βασίλης Βασιλικός

 

Ο Βασίλης Βασιλικός είναι βραβευμένος Ελληνας συγγραφέας, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως και σύμφωνα με τα δεδομένα της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

 

Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Νικόλαος Βασιλικός, που πολιτεύθηκε και εξελέγη βουλευτής Καβάλας το 1936 και μητέρα του η Καίτη Βασιλικού. Ο Βασίλης Βασιλικός έχει και μία αδελφή, την Έλζα Βασιλικού, πρώην πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School - SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ της Νεας Υόρκης (ΗΠΑ). Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη (τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).

 

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και αρμενικά. Μέχρι σήμερα ο Βασιλικός έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι: Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ζ, Ο Ιατροδικαστής, Ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά.. Το 2003 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Η διήγηση του Ιάσονα. Έχει αποσπάσει το βραβείο των 12 και το κρατικό βραβείο διηγήματος (1980), το οποίο δεν αποδέχθηκε. Έχει μεταφράσει Αντρέ Ζιντ, Τζέημς Μέριλ, Ρεζίς Ντεμπρέ και Μπαλζάκ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ. Το μυθιστόρημά του Ζ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Είναι νυμφευμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχει μία κόρη. Το 2015 ο Βασιλικός ήταν το πιο ηχηρό όνομα που ηγήθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του απένειμε για το σύνολο του έργου του στις 1. Δεκεμβρίου του 2017 το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων.

 

kerdos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ