Τα έθιμα υπερισχύουν της ανθρώπινης ζωής;

Ένας νεκρός στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, μια 8χρονη που χαροπαλεύει τραυματισμένη από «αδέσποτη» σφαίρα και ένας 14χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα είναι τα αιματηρά περιστατικά που σημάδεψαν και το εφετινό Πάσχα. Με κείμενό της σε γνωστό Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, η υποψήφια με το συνδυασμό του Κώστα Λογοθέτη, Κωνσταντίνα Θώδη, προτάσσει την αξία της ανθρώπινης ζωής, απέναντι στα έθιμα...

 

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο, κατά τις ημέρες του Πάσχα, γίνεται μεγάλη χρήση κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και άλλων πυροτεχνημάτων, με αποτέλεσμα, πέρα από την αντιθρησκευτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το γεγονός αυτό και το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλείται στους πολίτες που προσέρχονται στις εκκλησίες, να έχουμε πολλά ατυχήματα με θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις ανύποπτους πολίτες και κυρίως παιδιά. 

 

Εάν ανατρέξουμε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βλέπουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε πολλά ατυχήματα από ελαφρές μέχρι θανατηφόρες σωματικές βλάβες. Κατάσχονται μεγάλες ποσότητες παρανόμως διακινούμενων αυτοσχέδιων και τυποποιημένων κροτίδων, συσκευών εκτόξευσης αυτών, φωτοβολίδων και άλλων ειδών πυροτεχνίας. 

 

Είναι προφανές ότι δεν αρκεί, τόσο η προληπτική όσο και η κατασταλτική δράση των Αρχών της Πολιτείας, για να αποτρέψει τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση πυροτεχνημάτων. Πιστεύω ότι, όλοι μας πρέπει να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή και να μη "θωρακιζόμαστε" πίσω από τέτοιου είδους "έθιμα", γιατί αυτά δεν είναι σημαντικότερα από την ανθρώπινη ζωή. Κυρίως όμως, οι γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά τους από τη χρήση πυροτεχνημάτων, γενικώς, διότι δυστυχώς, τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με την ανοχή τους. Τις ημέρες αυτές δεν έχουμε μόνο το φαινόμενο της παράνομης και άσκοπης χρήσης των ειδών πυροτεχνίας, αλλά και της παράνομης χρήσης νομίμως ή παρανόμως κατεχομένων πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων.

 

Δεν αρκούν και σε αυτή την περίπτωση, τα κατασταλτικά μέτρα της Πολιτείας, αλλά απαιτείται εκστρατεία όλων των κοινωνικών φορέων (Δήμων κλπ) της κάθε περιοχής, για την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, για τις συνέπειες της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, αλλά και την κοινωνική απομόνωση όσων εξακολουθούν να θεωρούν κοινωνική καταξίωση την οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

 

Κωνσταντίνα Θώδη

Αστυνομικός Διευθυντής ε.α.

υπ. Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Λογοθέτη "Με τους Πολίτες Μπροστά"