Τα πράγματα που προδίδουν την ηλικία σου

Ναι, δεν ανήκεις σε αυτή τη γενιά. Ανήκεις σε κάποια πολύ, πολύ παλιότερη, και λυπούμαστε που σε ενημερώνουμε ότι φαίνεται.

 

Εγώ θα κάτσω με την νεολαία. Βρε αδερφέ. Βρε σατανά. 
Βρε συμφορά μου.
Βρε, μήπως σου ‘φαγε η γάτα τη γλώσσα;

 

Όλα αυτά είναι πράγματα που, αν τα ακούσεις, ξέρεις ότι τα λέει ένα άτομο προχωρημένης ηλικίας. Βέβαια, επειδή το πολιτισμικό μας DNA αλλάζει ταχύτατα πλέον, οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται αλλάζουν με ανάλογη ταχύτητα. 

 

Κάτι που έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά από γερασμένους τριαντασαραντάρηδες: γεμάτοι όρεξη για ζωή, με τέλειο δέρμα, αλλά τόσο παππουδίστικο τρόπο να εκφράζουν αυτά που νιώθουν. Αν, λοιπόν, λες τα παρακάτω, πρόσεχε. Σε βλέπουμε.

 

Τζαμάτο
Θυμάσαι που το έλεγαν στο 10 Λεπτά Κήρυγμα; Αν ναι, κάνεις λάθος. Η σωστή απάντηση είναι “Τι είναι το 10 Λεπτά Κήρυγμα;”, παλιοαρχαίε.

 

Ουάου
Δεν ξέρουμε γιατί το ουάου σταμάτησε να είναι κάτι που λέγεται στην Ελλάδα, αλλά σταμάτησε. Και αν το λες ακόμα, αυτόματα σκεφτόμαστε την Μαρίνα Κουντουράτου.

 

Τσάγια!
Πληθυντικός του ciao. Που είναι ξένη λέξη, συνεπώς δεν κλίνεται. Επίσης, αν το λες ακόμα, θα σου το πούμε κι εμείς. Και μετά δεν θα μας ξαναδείς.

 

Αλήτης
Σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Δεν το λέμε πλέον. Αλήτες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τραίνο (του χρόνου, που τα ισοπεδώνει όλα). 

 

Κομπιούτερ
Τα κομπιούτερ και οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν έχεις την παραμικρή επαφή με την τεχνολογία. Ναι, λέγεται υπολογιστής, ή για την ακρίβεια λέγεται PC (πισί) και μόνο έτσι. Αν, πάλι, λες κομπιούτερ το χειριστήριο της τηλεόρασης, παραιτούμαστε.

 

Ντίσκο/Ντισκοτέκ
Κάθε φορά που το λες αυτό, μοιάζεις σαν την Άννα Παναγιωτοπούλου να ουρλιάζει «ΣΤΟ ΝΑΪΤ ΚΛΑΜΠ ΤΡΟΠΙΚΑΝΑ!». 

 

Νεολαία
Αυτό – αν δεν αναφέρεσαι στην οργανωμένη νεολαία κάποιου κόμματος, που και πάλι, γιατί να το κάνεις αυτό; – δεν υπάρχει πράγμα που να δείχνει περισσότερο ότι δεν ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία, από το να λες την λέξη νεολαία.

 

Σατανάς
Έχουμε 2018. Ο μόνος λόγος για να Τον βάλεις στο στόμα σου είναι να είσαι 19 και να τον λατρεύεις ειρωνικά. Αλλά δεν μπορείς να αποκαλείς τους δαιμόνιους φίλους σου έτσι πλέον.

 

Έντεχνο(ς)
Δεν μάθαμε ποτέ εν τέλει τι ακριβώς μουσική παράγει ένας έντεχνος καλλιτέχνης, και πιστεύουμε ότι ήταν μια κατηγορία για να περιγράφει αποκλειστικά τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, και αν το λες ακόμα, έχεις κολλήσει σε μια εποχή που ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είχε ακόμα καριέρα.

 

Σε χρόνο dt
Κατ’ αρχάς, πιθανότατα δεν ξέρεις καν τι σημαίνει. Δεύτερον, ακούγεται σαν πρόταση που χρησιμοποιούσε ένας παλιός συγγραφέας για να περιγράψει μια μελλοντική κοινωνία που έχει αναπτύξει καινούρια αργκώ.

 

Μανουλομάνουλο
Μπορείς να πεις και απλώς μανούλι. Θα είσαι εξίσου γελοίος. Πλέον τα λένε κ#υλάκια.

 

Ηλεκτρονικά
Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό μπορείς να συνεχίσεις να το λες, επειδή είναι πολύ οικονομικό—αντί να πεις, δηλαδή, ηλεκτρονικά παιχνίδια, και το “ηλεκτρονικά παιχνίδια” είναι πολύ ακριβής όρος, ακόμα κι αν είναι αχρείαστα πολυσύλλαβος. Συνέχισε κανονικά, αλλά να ξέρεις ότι ξέρουμε πως είσαι μεγάλος.

 

Ψυχολογικό τραλαλά
Φύγε από εδώ μέσα και να μη ξαναπατήσεις.

 

 

.in2life.gr