Tα single malt του Game of Thrones: 8 ουίσκι της Φωτιάς και του Πάγου

Πόσο απέχει η Σκωτία από το Westeros; Επτά single malt αφιερωμένα στα Επτά Βασίλεια, κι ένα ακόμη που αντλεί έμπνευση από τις περιπέτειες της Νυκτερινής Φρουράς αποτίνουν φόρο τιμής στη σειρά-φαινόμενο.

 

 

Με την τελευταία σεζόν της σειράς-φαινόμενο να βρίσκεται ήδη στα μισά και την αγωνία να κορυφώνεται με νέες συμμαχίες, αναπάντεχες αποκαλύψεις και επικές μάχες, είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να διαλέξετε στρατόπεδο.  Ή ουίσκι. Τα οκτώ περιορισμένης κυκλοφορίας, αφιερωμένα στο Game of Thrones, single malt που κυκλοφόρησαν η Diageo και η HBO, σε συνεργασία με οκτώ –περισσότερο ή λιγότερο γνωστά– σκωτσέζικα αποστακτήρια, αποτυπώνουν  τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε Βασιλείου του Westeros και, ταυτόχρονα, την ποικιλομορφία του σκωτσέζικου τερουάρ.

 

 

Έτσι λοιπόν το Dalwhinnie, ένα αποστακτήριο που βρίσκεται σε ένα από τα πιο ψυχρά κομμάτια της Σκωτίας, σε υψηλό υψόμετρο, εκπροσωπεί τον Βορρά, φέροντας το οικόσημο των Stark, ενός από τους πιο αγαπητούς Οίκους της σειράς, με το Winter’s Frost, ένα single malt με αρώματα μελιού και σύκου, βύνης και κέικ φρούτων. Tο Cardhu, το αποστακτήριο που δημιούργησαν η Helen Cumming και η νύφη της, Elizabeth, στις αρχές του 19ου αιώνα (σε μια εποχή που ο κλάδος του ουίσκι ήταν σχεδόν απόλυτα ανδροκρατούμενος), αποδεικνύεται το πλέον κατάλληλο να εκπροσωπήσει τον Οίκο Τargaryen και τη δυναμική Daenerys – το Carhu Gold Reserve είναι μια πόσιμη... ωδή στις δυναμικές γυναίκες με αρώματα ψητού μήλου και ζεστών μπαχαρικών, με πλούσιο, καραμελένιο, βουτυράτο χαρακτήρα, και ξηροκαρπάτο φινίρισμα που σε κερδίζει με την πρώτη γουλιά (και δυο δράκους στο βάθος).

 

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον Lagavulin 9 ετών –και το προσωπικό μου αγαπημένο της σειράς – συνδέεται με τον Οίκο Lannister, μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες του Westeros, πλημμυρίζοντας τη μύτη αρώματα καπνού και τύρφης. Στο στόμα αυτού του πολύπλοκου αν και σχετικά νεαρού malt, κυριαρχούν η καραμελωμένη μπανάνα, η βανίλια και τα ψητά ζαχαρωτα, κι η γοητευτική επίγευση αλμυρής καραμέλας κρατάει για αρκετή ώρα. Η Νήσος Skye συναντά τα Σιδερένια Νησιά καθώς Οίκος Greyjoy εκπροσωπείται από το Talisker Select Reserve, ένα επίσης έντονα καπνιστό/πιπεράτο, ισορροπημένο single malt με γλυκά και θαλασσινά στοιχεία. Με πλούσιο στόμα (αλατισμένη καραμέλα, τσίλι, μαρμελάδα φρούτων, δέρμα), είναι κι αυτό... αντάξιο του Σιδερένιου Θρόνου των malts του GoT. 

 

 

Από εκεί και πέρα, στον Οίκο Tully αντιστοιχεί το The Singleton Glendullan Select με αρώματα  πορτοκαλιού και γαρίφαλου, νότες  βανίλιας και κανέλας στο στόμα, και επίγευση πικάντικων δημητριακών. Το οικόσημο των Βaratheon φέρει το μελένιο, ελαφρά μπαχαράτο Royal Lochnagar (από ένα αποστακτήριο όχι πολύ μακριά από το κάστρο Balmoral) και του Οίκου Tyrell το Clybelish Reserve, ένα βατό, γλυκόπιοτο, χρυσαφένιο σκωτσέζικο ουίσκι, ελαφρύ και λουλουδάτο. Όσο για την Νυχτερινή Φρουρά, που συμπληρώνει τη συλλεκτική αυτή σειρά με ένα total black μπουκάλι, όπου θα δείτε γραμμένο τον όρκο των υπερασπιστών του τείχους, εκπροσωπείται από ένα πλούσιο, κρεμώδες, στρογγυλό Οban με νότες ψητού κερασιού και σταφίδας, καραμελωμένης φλούδας πορτοκαλιού και γλυκόριζας και φινάλε δρυ/καπνού. 

 

Από την Άντζελα Σταματιάδου

ethnos.gr