Τελικός Champions League 2019: H Λίβερπουλ στην κορυφή της Ευρώπης

Η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο του Champions League, επικρατώντας με 0-2 της Τότεναμ στον τελικό της Μαδρίτης.

 

 

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία της είναι η Λίβερπουλ.  Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ νίκησε στον τελικό της Μαδρίτης την Τότεναμ με 2-0 και κατέκτησε το Champions League. Οι «κόκκινοι» προηγήθηκαν από νωρίς με αμφισβητούμενο πέναλτι του Σαλάχ στο 2’ και σφράγισαν την επιστροφή στον ευρωπαϊκό θρόνο με γκολ του Οριγκί στο φινάλε.

 

 

Ο τελικός ξεκίνησε με τους δύο προπονητές να ρίχνουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν μέσα στο γήπεδο. Ο Ποτσετίνο ξεκίνησε τελικά βασικό τον Κέιν, «θυσιάζοντας» τον «ήρωα» της πρόκρισης επί του Αγιαξ, Λούκας Μόουρα. Ο Κλοπ από την άλλη, δεν άφησε τον Φιρμίνο εκτός της εκπληκτικής επιθετικής τριπλέτας του, οπισθοχωρώντας μέσα στο γήπεδο τον Βαϊνάλντουμ.

 

 

Κάθε σχέδιο των δύο προπονητών πάντως, πήγε στράφι πριν καν συμπληρωθεί μισό λεπτό στο παιχνίδι. Η απόφαση του Σκόμινα να καταλογίσει πέναλτι σε γύρισμα του Μανέ, όπου η μπάλα προσέκρουσε πάνω στον Σισοκό, έθεσε διαφορετικές ισορροπίες. Επειτα από τη χρήση VAR η απόφαση δεν άλλαξε και ο Σαλάχ έδωσε προβάδισμα στη Λίβερπουλ από το 2’.

 

 

Η μορφή του αγώνα, άλλαξε τελείως. Η Λίβερπουλ παραχώρησε γήπεδο και κατοχή μπάλας στην Τότεναμ, προσδοκώντας να χτυπήσει σε κάποια αντεπίθεση. Τα «σπιρούνια» ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν. Ο Κέιν ήταν εκτός ματς, ο Ερικσεν θυσιάστηκε στα άκρα και η ομάδα του Ποτσετίνο περιορίστηκε σε ανούσια κατοχή, δίχως να απειλεί ουσιαστικά την εστία του Αλισον.

 

 

Από την Τότεναμ έλειπε η σωστή τελική πάσα. Όχι πως η Λίβερπουλ έκανε κάτι τρομερό. Ο Φιρμίνο άνοιγε χώρους, έπαιζε σωστά με την πλάτη, αλλά φαινόταν πως και οι «κόκκινοι» δεν είχαν τρόπο να φτάσουν στην περιοχή του Γιορίς, πέραν κάποιων στατικών φάσεων χωρίς ουσία. Είχαν πάντως την καλή στιγμή στο 38’, με το μακρινό σουτ του Ρόμπερτσον που απέκρουσε σε κόρνερ ο Γιορίς.

 

 

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι δύο προπονητές δεν έκαναν καμία αλλαγή και η εικόνα του ματς παρέμεινε αμετάβλητη. Ωστόσο, υπήρξε το δίλεπτο 53-54’, που πήγε να αλλάξει τις ισορροπίες. Αρχικά η Λίβερπουλ που έχασε διαδοχικές ευκαιρίες σε σουτ του Σαλάχ μέσα από την περιοχή που κόντραρε και αμέσως μετά, ο Αλι κατέβασε μέσα στην περιοχή του Αλισον, αλλά το σουτ που έκανε αποκρούστηκε σε κόρνερ.

 

 

Ο Κλοπ «φρέσκαρε» την ομάδα του με Οριγκί και Μίλνερ, για να απορροφήσει την πίεση της Τότεναμ. Οι Λονδρέζοι είχαν κατοχή στο 63%, αλλά δεν είχαν τη σωστή τελική επιλογή. Ο Ποτσετίνο έριξε στο γήπεδο τον Μόουρα, διαμόρφωσε τη διάταξη σε 4-4-2, με τον Ερικσεν να οπισθοχωρεί δίπλα στον Σισοκό.

 

 

Η Λίβερπουλ άγγιξε το 2-0 στο 68’, όταν ο Μανέ έκανε άνω κάτω την άμυνα της Τότεναμ, με τον έμπειρο χαφ να σουτάρει από το ύψος της περιοχής και την μπάλα να περνά δίπλα από το δοκάρι. Η Τότεναμ έφτασε κοντά στο γκολ στο 73’, όταν ο Αλι βρέθηκε μέσα στην περιοχή, αλλά η λόμπα που επιχείρησε ήταν αδύναμη και μπλόκαρε ο Αλισον.

 

 

Η Τότεναμ είχε μεγάλη διπλή ευκαιρία στο 80’, αλλά βρήκε απέναντι της τον Αλισον. Ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ απέκρουσε πρώτα το σουτ του Σον έξω από την περιοχή και αμέσως μετά, το πλασέ του Μόουρα. Στο 85’ ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ αντέδρασε πάλι εντυπωσιακά σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ερικσεν.

 

 

Ωστόσο, στο 87’ ο τελικός τελείωσε πρόωρα. Η άμυνα της Τότεναμ δεν μπόρεσε να απομακρύνει την μπάλα σε εκτέλεση κόρνερ των «κόκκινων» και ο Οριγκί με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, νίκησε τον Γιορίς.

 

 

Τότεναμ: Γιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Σισοκό (74’ Ντάιερ), Γουίνκς (66’ Μόουρα), Έρικσεν, Ντέλε Άλι (82’ Γιορέντε), Σον, Κέιν

 

 

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Φαν Ντάικ, Ματίπ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ (62’ Μίλνερ), Σαλάχ, Μανέ (90’ Γκόμεζ), Φιρμίνο (58’ Οριγκί)

 

ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ