Τέλος στο "σίριαλ" με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου - Την Πέμπτη μπαίνουν οι υπογραφές

Ενα σίριαλ που σέρνεται επί χρόνια, με τίμημα για την Ελλάδα πρόστιμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της εναπόθεσης των απορριμμάτων σε παράνομες χωματερές, κλείνει μεθαύριο.

 

 

 

Επειτα από πάμπολες καθυστερήσεις πέφτουν επιτέλους οι υπογραφές για το έργο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, δηλαδή τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας, ανάμεσα στην τελευταία και την "Περιβαλλοντική Πελοποννήσου", τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

 

Στην πράξη μπαίνει τέλος σε ένα "έργο" που κρατούσε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την ανακήρυξη της εταιρείας ως προσωρινού αναδόχου για το μεγαλύτερο project ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Είχαν προηγηθεί πάμπολλες αντιδράσεις από τους τοπικούς δημάρχους, μπαράζ πιέσεων από την Κομισιόν για να σταματήσει η πρακτική της εναπόθεσης των απορριμμάτων σε παράνομες χωματερές, κωλυσιεργία από τις αρχές, και φυσικά πρόστιμα που έως σήμερα ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ.

 

Τελικά και αφού ολοκληρώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση εκρεμμότητες ετών, αφού δόθηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και επήλθε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, υπογράφεται εκτός απροόπτου την Πέμπτη η σύμβαση για το έργο, προυπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

 

Αφορά τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), μία στην Τρίπολη, μία στην Καλαμάτα και μία στη Σπάρτη, καθώς και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Κόρινθο και Αργος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων έχει οριστεί στους 150.000 τόνους ετησίως και η μέγιστη ποσότητα στους 200.000 τόνους ανά έτος.

 

Στην πράξη πρόκειται για λύση, η οποία -πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος- μειώνει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά Δήμο. Κι αυτό καθώς οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν δεν θα είναι μεγάλες, με συνέπεια να υπάρχει οικονομία σε καύσιμα και εργατοώρες.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σαν κόστος εισόδου των απορριμμάτων (gate fee) υπολογίζονται κατά μέσο όρο τα 68 ευρώ, και ενώ ο ανώτατος χρόνος διάρκειας της σύμβασης δεν ξεπερνά τα 28 χρόνια.

 

Σημειωτέον ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν σήμερα 17 αποκατεστημένοι, αλλά όχι τυπικά ανενεργοί, Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), δύο ΧΑΔΑ ενεργοί και πέντε ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς αλλά μη αποκατεστημένους. Επίσης από τον Ιούνιο του 2015, όταν και επιβλήθηκε στην Ελλάδα το πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ, μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Ελλάδα έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ.

 

Στο διαδικαστικό σκέλος της υπόθεσης, προ ημερών συνεδρίασε στην Τρίπολη, το διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν ότι ο σύνδεσμος όρισε μέλη σε επιτροπή παρακολούθησης του έργου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο της κεντρικής διαχείρισης, ενώ ενέκρινε τη δέσμευση της εταιρείας για την συμβολαιογραφική σύσταση δωρεάς, υπέρ του φορέα σχετικά με την κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου, με δική της δαπάνη, σε ακίνητο που θα υποδειχθεί από αυτόν. Συγχρόνως, αποδέχθηκε τη σύναψη σύμβασης, μεταξύ αυτού, ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού και ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας, για την υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσω του ΣΔΙΤ.

 

energypress.gr