Τεράστια έκρηξη αστεροειδούς στην ατμόσφαιρα της Γης ανίχνευσε η NASA

Μια τεράστια πύρινη σφαίρα εξερράγη στην ατμόσφαιρα της Γης τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη αστεροειδούς τα τελευταία 30 χρόνια, με το μετέωρο του Τσελιάμπινσκ να παραμένει στην «κορυφή» της σχετικής λίστας.

 

 

Η έκρηξη δεν έγινε αμέσως αντιληπτή, όπως έγινε στην περίπτωση του μετέωρου του Τσελιάμπινσκ, καθώς εξερράγη πάνω από τη Βερίγγειο θάλασσα, ανοιχτά της ρωσικής χερσονήσου Καμτσάτκα.

 

 

Η διαστημική πέτρα εξερράγη με τέτοια ένταση, που απελευθερώθηκε ενέργεια 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

 

 

Η Λιντσεϊ Τζόνσον της NASA δήλωσε στο BBC ότι τέτοιου μεγέθους πύρινες σφαίρες κάνουν την εμφάνισή τους δύο ή τρεις φορές κάθε 100 χρόνια.

 

 

Όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, το διαστημικό αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης το μεσημέρι της 18ης Δεκεμβρίου, με ταχύτητα 32km/s!

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διαστημική αυτή πέτρα, που είχε μήκος αρκετών μέτρων, εξερράγη περίπου 25,6χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης με ενέργεια κρούσης 173 κιλοτόνων.

 

 

«Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώθηκε περίπου το 40% της ενέργειας του Τσελιάμπινσκ αλλά ήταν πάνω από τη Βερίγγειο θάλασσα οπότε δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο ούτε εμφανίστηκε στις ειδήσεις» είπε η Κέλι Φαστ, επικεφαλής του προγράμματος παρατήρησης αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη της NASA.

 

cnn.gr