Τι να τρώω αν έχω χαμηλή πίεση;

Τα καλά νέα πρώτα: Σε αντίθεση με την υπέρταση, την υψηλή δηλαδή αρτηριακή πίεση, η υπόταση δεν θεωρείται πάθηση, και δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά.

 

Όπως εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη στο Iatronet.gr, «με τον όρο υπόταση ορίζεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Στην υπόταση η συστολική αρτηριακή πίεση ευρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 100 mmHg. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ατονία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών». Και αυτά είναι τα κακά νέα.

 

Η υπόταση αντιμετωπίζεται με αυξημένη πρόσληψη αλατιού, μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ψάρια και θαλασσινά

Προσοχή, όμως. Όπως επισημαίνει η κ. Μοσχοβάκη, «υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η χαμηλή πίεση είναι αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται θεραπεία, όπως είναι η αναιμία, η αιμορραγία, η αφυδάτωση, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ενδοκρινολογικές ανωμαλίες, πνευμονικές παθήσεις, τοξική δράση φαρμάκων, νευροπάθεια».

 

Αν έχετε αποκλείσει, μετά από εξετάσεις, όλες τις παραπάνω αιτίες, και παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να ζαλίζεστε λόγω χαμηλής πίεσης (πολλοί άνθρωποι την έχουν εκ γενετής) δοκιμάστε μερικές αλλαγές στη διατροφή σας:

 

 

Σχετική εικόνα

- Χρησιμοποιήστε λίγο παραπάνω αλάτι στο μαγείρεμα.

- Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν εκ του φυσικού τους αλάτι, όπως είναι ψάρια και θαλασσινά, τυριά (πλην του ανθότυρου και της λευκής μοτσαρέλα, όλα τα υπόλοιπα περιέχουν αρκετό αλάτι), φιστικοβούτυρο, καπνιστά κρέατα και ξηροί καρποί.

- Καταναλώστε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων το μαγνήσιο, και φρούτα, τα οποία θα σας εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενυδάτωση.

- Πίνετε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό. Προσθέστε σε αυτά χυμούς φρούτων, smoothies λαχανικών, πράσινο τσάι και ισοτονικά ποτά.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αμύγδαλα και σταφίδες

- Καταναλώστε αμύγδαλα και σταφίδες. Και τα δύο ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τη λειτουργία των επινεφριδίων. 

- Αποφύγετε να μένετε νηστικοί για πολλές ώρες. Αυξήστε τα ημερήσια γεύματα σε έξι, μειώνοντας τις ποσότητές τους, έτσι ώστε να διασφαλίζετε ότι λαμβάνετε τακτικά τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας.