Τι συμβαίνει με την Κορινθιακή σταφίδα;

Σοβαρά είναι τα προβλήματα για την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τον Αύγουστο ήταν καταστροφικές και άφησαν βαθιά σημάδια. Η παράδοση μέχρι τώρα προχωράει με αργούς ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι πλήρης εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς θα καταγραφεί στο τέλος Οκτωβρίου.

 

Σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι τώρα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου, που συγκεντρώνει ποσότητες για να τις παραδώσει στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 1,65-1,80 ευρώ.

 

Ο Κώστας Κωστάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας, δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στη σταφίδα, αλλά η έλλειψη ποσοτήτων είναι σημαντική.Το ενδιαφέρον καταγράφεται και από το γεγονός ότι η τιμή του προϊόντος έχει ξεκινήσει από 1,20 και σήμερα έχει φτάσει στο 1,80 ευρώ. Άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, μέχρι να αλλάξει ο χρόνος δεν υπήρχε κίνηση και η τιμή κυμαινόταν μεταξύ 50-70 λεπτών».

 

Στον δήμο Νεμέας, το μεγαλύτερο κομμάτι έχει υποστεί ζημιά που ξεπερνά το 50%, ενώ η μικρότερη ζημιά είναι στο 30%. Είναι γεγονός ότι η έλλειψη σταφίδας φέρνει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η ζημιά από την απώλεια παραγωγής θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από τις αυξήσεις και τις αποζημιώσεις

 

 

Ypaithros.gr