Το τοξικό λάθος που συμβαίνει σχεδόν σε κάθε κουζίνα

Είναι κάτι που το κάνουμε σχεδόν όλοι καθώς αγνοούμε πόσο λάθος είναι: Αφού καθαρίσαμε μερικά πιάτα, αφήνουμε το σφουγγαράκι στο νιπτήρα της κουζίνας μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε πάλι.

 

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στο σπίτι, σύμφωνα με την επιστήμη. Οι νεροχύτες της κουζίνας έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο μολυσμένοι ακόμη και από τις τουαλέτες, προσφέροντας υγρά καταφύγια για βακτήρια και άλλα μικρόβια που προσκολλώνται στο σφουγγάρι σας.

 

«Οι επιφάνειες νεροχύτη, ιδιαίτερα κοντά στην αποστράγγιση, τείνουν να είναι μια σημαντική περιοχή συγκέντρωσης βακτηρίων και ανάπτυξης βιομεμβρανών», δήλωσε ερευνητής της δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, τονίζοντας πως οι υγρές περιοχές είναι πιο επιρρεπείς σε βακτηριακή ανάπτυξη.

 

Μια μελέτη του 2017 βρήκε ότι οι νεροχύτες και τα σφουγγάρια στο 44% των σπιτιών συγκεντρώνουν ακόμη και βακτηρίων κοπράνων. Στη μελέτη, το 15% των σπιτιών βρέθηκε θετικό σε Ε. Coli - κυρίως στους νεροχύτες της κουζίνας.

 

Δοκιμές σε κουζίνες νοικοκυριών διαπίστωσαν ότι η κουζίνα συχνά ήταν πιο μολυσμένη από το μπάνιο, με τη λεκάνη της τουαλέτας να είναι το λιγότερο μολυσμένο σημείο, σύμφωνα με τη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Microbiology.

 

Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι απολυμαίνουν τις τουαλέτες τους πολύ περισσότερο και καλύτερα από τους νεροχύτες τους, όπου τα απομεινάρια σωματιδίων τροφίμων μπορούν να ανακατευτούν με τα μικρόβια από το ωμό κρέας και τα δικά μας μικρόβια από τα χέρια μας που πλένουμε εκεί. Τα σφουγγάρια σε αυτό το περιβάλλον γίνονται εστίες μόλυνσης.

 

Μια μικρή μελέτη 14 χρησιμοποιημένων σφουγγαριών από ερευνητές στη Γερμανία αποκάλυψε 362 είδη βακτηρίων, με δυνητικά παθογόνα μικρόβια μεταξύ εκείνων που απαντώνται συχνότερα. Η μελέτη λέει μάλιστα πως όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε εβδομάδα.

 

Το να αποθηκεύετε τα σφουγγάρια σε ένα μέρος όπου μπορούν να στεγνώσουν είναι μια καλή αρχή για τη μείωση των βακτηρίων. Αυτό δεν θα εξαλείψει όλα τα μικρόβια, αλλά η έκθεση σε υψηλή θερμότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 

Τοποθετήστε ένα υγρό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό ή βάλτε το σε ένα πλυντήριο πιάτων. Αν αρχίσει να μυρίζει και να δείχνει πολύ χρησιμοποιημένο, πετάξτε το αμέσως και μην σκεφτείτε την οικονομία. 

 

Τέλος, μην αφήνετε το σφουγγάρι να έρχεται σε επαφή με υγρά από ωμά κρέατα και καθαρίστε το καλά μετά από χρήση για να φύγουν όλα τα υπολείμματα τροφών.