Τουρκία, κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος, προκλήσεις, NAVTEX, 18 Μαρτίου

“Τραβάει το σχοινί” η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Κορυφώνει την κρατική τρομοκρατία που έχει επιβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία, με την ανανέωση, έως τις 18 Μαρτίου 2018, της παράνομης NAVTEX για το ίδιο σημείο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εκμεταλλευόμενη και την ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα.

 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας τουρκικής NAVTEX, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός της Ελλάχδας, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

 

Κατόπιν και της νέας αυτής εξέλιξης, με την Τουρκία να “τραβάει το σχοινί” στην ανατολική Μεσόγειο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί η επιλογή του Ταγίπ Ενρτογάν, όταν η αμερικανική Exxon Mobil θα αποστείλει στο τέλος Φεβρουαρίου, σε δυο περίπου εβδομάδες δηλαδή, δυο ειδικά ερευνητικά σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ, για έρευνες στο οικόπεδο για το οποίο έχει λάβει άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό διότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ο αυτοαποκαλούμενος ως “υπουργός Ενέργειας” των Τουρκοκυπρίων  διετύπωσε χθες την άποψη ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει απαιτήσεις σε όλα τα κοιτάσματα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας!

 

Πάντως, αναφορικά με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, η επιλογή, όπως φαίνεται, θα είναι να ανακοινώσει την αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου “Saipem 12000”, δεδομένων ότι αφενός το κόστος του ανέρχεται σε 300 περίπου, χιλιάδες δολάρια την ημέρα για να περιμένει άπραγο, ενώ η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη ακόμη, να συγκρουσθεί ευθέως με την Τουρκία, αφού η φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται μεν στην περιοχή, αλλά απλώς… παρακολουθεί.

 

Η Κύπρος, από την πλευρά της, ετοιμάζει διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ, όσο και προς την Ε.Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ