Τροφές που δυσκολεύουν τον ύπνο

Οι λιπαρές ή πικάντικες τροφές μπορούν να οδηγήσουν σε φούσκωμα και να σας αφήσουν με αίσθηση δυσφορίας, ενώ τα πρόσθετα σάκχαρα στο παγωτό επίσης δυσκολεύουν τον ύπνο.

 

Καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση τέτοιων τροφών 4-6 ώρες πριν τον ύπνο.

 

Ακολουθούν 4 αντιπρόσωποι τροφών που δυσκολεύουν τον ύπνο.

 

Σκληρό τυρί

Μια μερίδα τυρί ισοδυναμεί περίπου με μια λεπτή φέτα στο σάντουιτς ή 2 κύβους σε μέγεθος ζαριών. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα και δυσκολεύονται να κοιμηθούν ποιοτικά.

 

Τυριά με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως ελβετικό, τσένταρ, μπλε και παρμεζάνα, μπορεί να αποτελούν πρόκληση για την πέψη, ειδικά όταν κάποιος ξαπλώνει.

 

Υπάρχει και ο κίνδυνος της καούρας. Το να ξαπλώνει κάποιος πολύ γρήγορα μετά την κατανάλωση μπορεί να διευκολύνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλώντας δυσφορία και κάψιμο στο στήθος.

 

Αν θέλετε να φάτε πολύ τυρί, σχεδιάστε να πάτε για ύπνο 4-6 ώρες μετά την κατανάλωση.

 

Αν θέλετε γαλακτοκομικά, καλή εναλλακτική είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε χάρις στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, που εκτιμάται ότι μπορεί να σας χαλαρώσει.

 

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί απειλή για τον ύπνο. Ενώ είναι πλούσια σε υγιεινές πολυφαινόλες περιέχει καφεΐνη. Εκτός από τα ροφήματα με καφεΐνη είναι σημαντικό να αποφεύγονται και τροφές που την περιέχουν και μπορεί να δυσκολέψουν κάποιον να αποκοιμηθεί.

 

Ένα ή δυο τετράγωνα τέτοιας σοκολάτας έχουν περίπου το ένα τέταρτο καφεΐνης που έχει το φλιτζάνι καφέ και περίπου τη μισή καφεΐνη που έχει ένα φλιτζάνι τσάι.

 

Ορισμένοι είναι γενετικά φτιαγμένοι ώστε να μεταβολίζουν γρήγορα την καφεΐνη, ενώ άλλοι αργά, που σημαίνει ότι η καφεΐνη μένει στον οργανισμό περισσότερο και έχει περισσότερες ανεπιθύμητε ενέργειες.

 

Αν δεν είστε σίγουροι ότι μεταβολίζετε γρήγορα, μείνετε μακριά από τη σκούρα σοκολάτα.

 

Γενικά, χρειάζονται 6-10 ώρες για να απομακρυνθεί η καφεΐνη και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να απολαμβάνετε σκούρα σοκολάτα μετά το μεσημέρι- έως τις 4 αν πρόκειται να κοιμηθείτε στις 10. Καλή εναλλακτική είναι χυμός tart cherry με λίγα φουντούκια. Και τα δυο παρέχουν μελατονίνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και στην προαγωγή της νύστας.

 

Ζουμερό μπέργκερ

Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου. Ωστόσο η πρωτεΐνη και τα λιπαρά σε ένα κανονικό μπέργκερ μπορεί να χρειαστούν ώρα να χωνευτούν.

 

Για αυτό το λόγο, κάποιο μοσχαρίσιο πιάτο θα πρέπει να αποφευχθεί τουλάχιστον 4 ώρες πριν σχεδιάσετε να ξαπλώσετε.

 

Το μπιφτέκι ή η μπριζόλα είναι πολύ βαριά για την πέψη κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνες.

 

Μπορείτε να δοκιμάσετε ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα με λιγότερα κορεσμένα.

 

Κατεργασμένο κρέας

Αν φάτε κατεργασμένο κρέας σε σάντουιτς το βράδυ, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι, θα έχετε αίσθηση φουσκώματος και κατακράτησης υγρών με αποτέλεσμα δυσκολία στον ύπνο. Μπορεί να αυξηθεί και η δίψα με αποτέλεσμα περισσότερο νερό και επισκέψεις στην τουαλέτα.

 

Μπορείτε να δοκιμάσετε λίγο φυστικοβούτυρο πάνω σε ένα μήλο για να χορτάσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

 

πηγή: iatronet.gr