Βαθαίνει ο διχασμός

Η διαδικασία αναμόχλευσης του «παρελθόντος» της πολιτικής ζωής του τόπου είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας που έχει απομείνει στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή: πας ασκήσας εξουσία μεταπολιτευτικά και έως το 2015 κρίνεται από την κυβέρνηση ως εν δυνάμει ένοχος.

 

 

Η τακτική της κυβέρνησης εδώ και χρόνια πλέον έχει αποδειχθεί ότι είναι τα… θεάματα. Άρτος δεν υπάρχει και η μόνη πολιτική διέξοδος είναι η σύγκριση με το «αμαρτωλό» παρελθόν των αντιπάλων. Ο μιθριδατισμός που έχει υποστεί η κοινωνία από τον βομβαρδισμό σκανδάλων, παράνομων πράξεων πολιτικών, νεποτισμού κλπ, έχουν απαξιώσει την πολιτική συλλήβδην και λειτουργούν εθιστικά για την κοινωνία που ακόμα ψάχνει την επόμενη μέρα.

 

Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι κανένα δικό του στέλεχος δεν έχει υποπέσει στα παρελθόντα «αμαρτήματα», τόσο η συνταγή του πολιτικού Κολοσσαίου για τους αντιπάλους θα ακολουθείται. Η διαδικασία αναμόχλευσης του «παρελθόντος» της πολιτικής ζωής του τόπου είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας που έχει απομείνει στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Πας ασκήσας εξουσία μεταπολιτευτικά και έως το 2015 κρίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ ως εν δυνάμει ένοχος. Η αφετηρία είναι η ενοχή και η κατάληξη πρέπει να είναι η απόδειξη της αθωότητας όχι το ανάποδο όπως αρμόζει σε ένα Κράτος Δικαίου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί διακαώς και διαρκώς να αποδομεί με κάθε ευκαιρία το λεγόμενο «παλιό πολιτικό σύστημα». Με τακτική τις –βάσιμες ή όχι αδιάφορο– υπόνοιες ενός βεβαρυμμένου –αποδεδειγμένα ή όχι αδιάφορο– παρελθόντος. Γαία πυρί μειχθήτω…

 

Από το σημείο αυτό όμως, έως το σημείο να κερδίζει πολιτικά ένα κόμμα όταν βάλλει εναντίον ενός άλλου, η απόσταση είναι μεγάλη και αυτό γιατί η απαξίωση της πολιτικής στα μάτια του πολίτη δρα ισοπεδωτικά για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Οι πολίτες πλέον δεν διαχωρίζουν με βάση την ηθική. Εκ των προτέρων είναι από επιφυλακτικοί έως καταδικαστικοί.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ενώ αναμενόταν ότι η υπόθεση Novartis θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ΝΔ και θα μειωνόταν το ποσοστό μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν συνέβη. Τουλάχιστον μέχρι τώρα η υπόθεση Novartis δεν έχει προκαλέσει ανατροπή πολιτικού σκηνικού, συσπείρωσε ελαφρώς τις φυγόκεντρες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να συσπειρώσει γύρω από εκείνον τη ΝΔ.

 

Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί μετά τα συλλαλητήρια μπορεί να μην ενίσχυσε σημαντικά, ακόμα, τη ΝΔ αλλά ούτε η υπόθεση Novartis κάλυψε την απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη για την τρίτη θέση αφού το ΚΙΝΑΛ μπαίνει σε φάση προσυνεδριακής παραγωγικότητας, χωρίς ακόμα να έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενιαίου πολιτικού λόγου όπως φάνηκε και στο «Μακεδονικό» και στην υπόθεση Novartis.

 

H Χρυσή Αυγή, από την άλλη, θέλει να καρπωθεί τα εθνικά θέματα που εκτιμά ότι την βοηθούν και προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό και εκείνη μέσω της υπόθεσης Νοvartis, κυρίως με τις αναφορές στους προστατευόμενους μάρτυρες, παραλληλίζοντας – αδικαιολόγητα βέβαια – τις περιπτώσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής και της Novartis.

 

Η συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο της πόλωσης και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αντέξουν τα μικρότερα κόμματα στην πόλωση.

 

Εκτίμηση μας είναι ότι τόσο τα εθνικά θέματα όσο και η υπόθεση Novartis, πλήττουν συνολικά τον πολιτικό κόσμο. Επαναφέρουν μία έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα εις βάρος της πολιτικής με απροσδιόριστες ακόμα προεκτάσεις σε επίπεδο εκλογικής επιρροής.

 

 


Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι διευθυντής στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη -Πηγή άρθρου:Protagon.gr