Βρετανία: Γυναίκες με καρκίνο μαστού πέθαναν από λάθος... αλγορίθμου

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προέβη την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι 270 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από λάθος στην ενημέρωση από το Εθνικό Σύστημα υγείας. 

 

Αναλυτικότερα ο κ. Χαντ τόνισε πως ένα λάθος στον αλγόριθμο του συστήματος ενημέρωσης απέτρεψε τις αρχές από τα να ενημερώσουν εγκαίρως για μαστογραφικό έλεγχο περισσότερες από 450.000 γυναίκες ηλικίας από 68 έως 71 ετών από το 2009 μέχρι και σήμερα. 

 

Ο Υπουργός υγείας τόνισε πως από το συγκεκριμένο σφάλμα στον αλγόριθμο του συστήματος είναι πιθανό να υπάρχουν γυναίκες που επειδή δεν έλαβαν την ενημέρωση που έπρεπε και δεν πέρασαν τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο, έχουν χάσει τη ζωή τους ή νοσούν από καρκίνο και τόνισε πως πρόκειται για «μία τραγική εξέλιξη, ένα τραγικό σφάλμα». 

 

 

Σημειώνεται πως οι βρετανικές αρχές υγείας εξετάζουν διεξοδικά όλα τα αρχεία με γυναίκες που βρίσκονται στο σύστημα και τελούν υπό παρακολούθηση για καρκίνο του μαστού και θα επικοινωνήσουν άμεσα για όλους τους ελέγχους που προβλέπονται μαζί τους. 

 

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε πως έχει δημιουργηθεί και γραμμή επικοινωνίας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και να ενημερώνονται άμεσα για το εάν βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης.

 

Τεράστιος ο αριθμός των γυναικών που αφορά το ζήτημα

Σχεδόν 450.000 γυναίκες στην Αγγλία δεν κλήθηκαν να υποβληθούν στην τελευταία της σειράς μαστογραφιών που προσφέρονται από το δημόσιο σύστημα υγείας σε όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 50 έως και τα 70.

 

Από αυτές τις γυναίκες οι 150.000 έχουν πεθάνει. Οι υπόλοιπες περίπου 300.000 γυναίκες θα ενημερωθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και θα τους σταλεί πρόκληση για την εναπομείνασα μαστογραφία.

 

 

zougla.gr