Ξύπνησε από κώμα μετά από 27 χρόνια - Τραυματίστηκε για να σώσει την ζωή του γιου της

Μια γυναίκα από τα ΗΑΕ, που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το 1991, συνήλθε από το κώμα στο οποίο βρισκόταν τα τελευταία 27 χρόνια. 

 

Η Munira Abdulla, που ήταν 32 ετών όταν έγινε το ατύχημα, έπαθε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε και οδηγούσε ο κουνιάδος της, συγκρούστηκε με λεωφορείο. 

 

Ο γιος της Omar Webair, που τότε ήταν 4 ετών, καθόταν στο πίσω μέρος του οχήματος μαζί της, αλλά γλίτωσε χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό καθώς η μητέρα του τον αγκάλιασε σφιχτά λίγο πριν τη σύγκρουση για να τον προστατεύσει. 

 

«Ποτέ δεν την εγκατέλειψα επειδή πάντα είχα ένα προαίσθημα πως μια μέρα θα ξυπνήσει. Ο λόγος που μοιράζομαι την ιστορία μας είναι για να πω στον κόσμο να μην χάνουν τις ελπίδες τους για τους αγαπημένους τους. Να μην τους θεωρείτε νεκρούς όταν είναι σε τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος. 

 

Όπως εξήγησε, η μητέρα του καθόταν μαζί του στο πίσω κάθισμα. «Όταν αντιλήφθηκε πως θα γίνει ατύχημα, με αγκάλιασε για να με προστατέψει από την σύγκρουση», ανέφερε ο Omar, που από το τροχαίο υπέστη μόνο μια μελανιά στο κεφάλι. 

 

Η Munira Abdulla εισήχθη άμεσα στο νοσοκομείο και αργότερα μεταφέρθηκε στο Λονδίνο. Εκεί οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως βρίσκεται πια σε κατάσταση «φυτού» -δεν ανταποκρινόταν και δεν μπορούσε να αισθανθεί πόνο. Στη συνέχεια επέστρεψε στην πόλη Αλ Αΐν, όπου διέμενε πριν το ατύχημα, όπου νοσηλεύτηκε σε διάφορα νοσοκομεία και κλινικές. Εκεί παρέμεινε για αρκετά χρόνια, διάστημα στο οποίο τρεφόταν μέσα από σωληνάκι, ενώ ταυτόχρονα έκανε φυσιοθεραπείες για να μην ατροφήσουν οι μύες της.

 

Το 2017, η οικογένεια δέχτηκε δωρεά από μια κρατική οργάνωση, η οποία τους επέτρεψε να μεταφέρουν την Munira στην Γερμανία. Εκεί υποβλήθηκε σε μια σειρά από διορθωτικές επεμβάσεις στα χέρια και τα πόδια της, και πήρε φαρμακευτική αγωγή, που θα βοηθούσε να βελτιωθεί η κατάστασή της. 

Έναν χρόνο αργότερα, ο γιος της ενεπλάκη σε έναν καβγά στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, κάτι που φαίνεται ότι έκανε την μητέρα του να κουνηθεί. 

 

«Έγινε μια παρεξήγηση στο δωμάτιο και ένιωσε πως βρισκόμουν σε κίνδυνο, κάτι που της προκάλεσε σοκ», υποστηρίζει ο Omar. «Έβγαζε περίεργους ήχους και εγώ καλούσα συνεχώς τους γιατρούς να την εξετάσουν, αλλά μου έλεγαν πως όλα είναι φυσιολογικά. Μετά, τρεις ημέρες αργότερα, ξύπνησα ακούγοντας κάποιον να φωνάζει το όνομά μου. Ήταν εκείνη! Φώναζε το όνομά μου, πετούσα από χαρά. Για χρόνια ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή και το όνομά μου ήταν η πρώτη λέξη που είπε», συνεχίζει ο ίδιος. 

 

Με τον καιρό, η Munira Abdulla άρχισε να ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο και πλέον μπορεί να βιώσει πόνο και να κάνει ορισμένες συζητήσεις. Επίσης επέστρεψε στο Αμπού Ντάμπι, όπου κάνει φυσιοθεραπείες και άλλες θεραπείες αποκατάστασης, κυρίως για να βελτιωθεί η στάση του σώματός της όταν κάθεται και να μην ατροφήσουν οι μύες της. 

 

Περιπτώσεις όπως της Munira Abdulla, που συνήλθε από κώμα μετά από τόσα πολλά χρόνια, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι πιθανότητες κάποιου σε τέτοια κατάσταση να βελτιωθεί η υγεία του. Επίσης όσοι όντως συνέρχονται πολύ συχνά εμφανίζουν διάφορες μορφές αναπηρίας, λόγω της βλάβης στον εγκέφαλό τους.