Το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου στους Ακρίτες της Λέσβου

Ένα  εξαήμερο ταχύρυθμο επιστημονικό & εκπαιδευτικό σεμινάριο

 

 

 

Το Γυμνάσιο των παιδιών των Μικρ-Ασιατών προσφύγων του Συνοικισμού της Κορίνθου, υλοποίησε πρόσφατα  Πολιτιστικό Πρόγραμμα στο νησί της Λέσβου, έναν τόπο επίσης  Μικρ-Ασιατών προσφύγων, αλλά και τόπο που σήκωσε και εξακολουθεί να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών,    Ασιατών προσφύγων και μεταναστών. Ένα  φαινόμενο που δημιουργήθηκε, ως γνωστόν,  από την γενικότερη παγκόσμια ακαταστασία και τους τοπικούς πολέμους των χωρών προέλευσής τους. Με ένα πολυδιάστατο θέμα που «άγγιζε» όλες τις πτυχές της Ιστορίας και του Πολιτισμού, του τρίτου σε έκταση μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, το 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, σάρωσε απ’ άκρη σ’ άκρη το πανέμορφο αλλά και ταλαιπωρημένο τον τελευταίο καιρό Αιγαιοπελαγίτικο νησί, παίρνοντας μια γεύση απ’ όλους τους προορισμούς πάνω στο νησί, που «υποχρεωτικά» έπρεπε να συνάδουν με τον τίτλο του Πολιτιστικού μας Προγράμματος, που ήταν:

 

«2018: Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Η ΛΕΣΒΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ:                                                  

                                Από την Σαπφώ και τον Πιττακό Μυτιληναίο στον Μυριβήλη και τον Οδυσσέα Ελύτη και από τα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO (Γεωπάρκο –  Απολιθωμένο Δάσος), σε μια πληθώρα Ιερών Μονών Λεσβίων Αγίων αλλά και σε μια ανθρώπινη  και  αξιοπρεπή διαχείριση  της προσφυγιάς και του Μεταναστευτικού ζητήματος».

 

Το πλουσιότατο Πρόγραμμά μας ξεκίνησε «άμα τη αφίξει μας» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και με  άμεση επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  με ξεναγήσεις, ενημερώσεις,  διαλέξεις, παρουσιάσεις  και προβολές από καθηγητές του Πανεπιστημίου και το επιστημονικό προσωπικό. 

 

Σημειωτέον ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ήταν το όραμα του μεγάλου Μαθηματικού και δάσκαλου του Αϊνστάιν Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, το οποίο έφτιαξε το 1919 στην Σμύρνη, αλλά δεν πρόλαβε να λειτουργήσει λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922.  – Γεωπάρκα του κόσμου και Γεωπάρκο Λέσβου, Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου , Ελληνικά χωρικά Ύδατα και Α.Ο.Ζ., αλλά και οι σπουδές  στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ήταν θέματα που παρουσιάστηκαν στους μαθητές μας από τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευστρατίου Αδαμαντία  από το «Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας», την κ. Μπεντάνα Κωνσταντίνα από το Τμήμα Γεωγραφίας  και την κ. Τζέκου από το Επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, και η οποία με την συναίνεση  της Αντιπρυτανείας και των καθηγητών,  προσέφερε  Δωρεάν πρωινό γεύμα στους μαθητές μας στα εστιατόρια του Πανεπιστημίου.  –

 

Γεωπάρκο Λέσβου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, Απολιθωμένο Δάσος, «Προσομοιωτής – τράπεζα σεισμών» όπου οι μαθητές  «βίωσαν»  σεισμούς από 5,5 έως 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, Μονή Λειμώνος με το υπέροχο Μουσείο αλλά και τον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος, Μονή Υψηλού,  όπου ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε κρατήρα εσβεσμένου ηφαιστείου, Σκάλα Ερεσού πατρίδα της ποιήτριας Σαπφούς  όπου βρίσκεται και ο Τάφος του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, Αλυκές του Κόλπου Καλλονής με παραγωγή χιλιάδων τόνων αλατιού το χρόνο, αλλά και τα Παρατηρητήρια πουλιών στον Υδροβιότοπο του Κόλπου, Μουσείο Βρανά -Αλεπουδέλλη  –  Οδυσσέα Ελύτη στον Παπάδο του Κόλπου Γέρας, Μουσείο Ελαιουργίας του Π.Ι.Ο.Π. στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, Μονή Ταξιάρχη Μανταμάδου, Μονή Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης όπου με την ευγενική διάθεση της Ηγουμένης Ταβιθά φιλοξενηθήκαμε για δύο ημέρες, λειτουργηθήκαμε και είδαμε τον Τάφο της Μακαριστής κτήτορος της Μονής Ευγενίας Κλειδαρά, Μουσείο ΟΥΖΟΥ Ποτοποιίας ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, όπου τύχαμε ιδιαίτερης αγάπης, ενημέρωσης,  φιλοξενίας από την κ. Βάγια Βαρβαγιάννη και τον κ. Γιάννη Βαρβαγιάννη, Σκάλα Συκαμιάς όπου βρίσκεται η Μουριά,  κάτω από το πυκνό φύλλωμα της οποίας ο Στρατής Μυριβήλης έγραφε τα Διηγήματα του και όπου το σημείο αυτό είναι ο τόπος όπου δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας,  ο Μητροπολιτικός Ναός Μυτιλήνης με το Σκήνωμα του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, ο  εμβληματικός για το νησί Ναός του Αγίου Θεράποντος, η πλούσια και γραφική αγορά της Μυτιλήνης και η όμορφη προκυμαία, τα μοναδικά νεοκλασικά αρχοντικά του νησιού, το υπέροχο Πλωμάρι, ο πανέμορφος Μόλυβος-Μήθυμνα που «στεφανώνεται» με το κάστρο του, η γραφική Πέτρα με τα «δικά της Μετέωρα», και ένα σωρό χωριά, παραλίες και ομορφιές  που απολαύσαμε κατά την περιήγηση απ’ άκρου σ’ άκρον του ξακουστού,  για πολλούς λόγους, νησιού σ’ όλον τον κόσμο, αποτέλεσαν τον στόχο της εκπαιδευτικής μας εκδρομής στην Λέσβο! Την Λέσβο του Ηλία Βενέζη, του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, του Αρίωνα, του Πιττακού του Μυτιληναίου,  του Θεόφραστου του Ερέσιου, του Αργύρη Εφταλιώτη, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, του Βενιαμίν του Λέσβιου, της Λεσβίας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς,  του Στρατή Μυριβήλη, την Λέσβο των σοφών και ποιητών, τη Νήσο των σαράντα και πλέον Λεσβίων Αγίων αλλά και την πατρίδα του  πρώην υποψήφιου……. Αμερικανού Προέδρου Μάικλ Δουκάκη!  Με την βοήθεια των 3 συνοδών καθηγητών τους, των  κ.κ. Καλογεροπούλου Ανδριάνας, Μπούμπα Μιχαήλ  και  Ρουμελιώτη Χρήστου οι 33 μαθητές του Προγράμματος μας «σάρωναν» κυριολεκτικά  το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη και από  «πρωίας μέχρι νυκτός»!

 

Εμπειρία μοναδική και ανεπανάληπτη.

 

Παρά την μεγάλη κόπωση, οι μαθητές επέδειξαν καλή συμπεριφορά και προθυμία συνεργασίας. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τους μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κοινή, με το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ,   εκδρομή τους σε Βέλγιο και Ολλανδία, το ίδιο ευχόμαστε να συμβεί και κατά την επικείμενη  προσκυνηματική – εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας, στην Αθωνική Πολιτεία, το Άγιον όρος!

 

Για το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου

 

Χρήστος Ρουμελιώτης