Αγιώργης Κορίνθου: Πανάκριβη συνοικία, αλλά χωρίς πεζοδρόμια

Για περισσότερο από 20 χρόνια η περιοχή του Αγιώργη αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα προάστια της Κορίνθου. Η δημιουργία, μάλιστα, εκεί τεράστιων και πολυτελών οικοδομικών συγκροτημάτων έδωσε στην περιοχή τον χαρακτήρα της πιο ακριβής συνοικίας.

 

Είναι, όμως, τραγικό και ταυτόχρονα δηλωτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική διοίκηση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή στερείται κανονικών και οριοθετημένων πεζοδρομίων ακόμα και έξω από το πολυδύναμο 4ο Γενικό Λύκειο, όπου φοιτούν εκατοντάδες παιδιά.

 

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στον πολυσύχναστο δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της πόλης προς τον Αγιώργη. Έναν δρόμο που δεν έχει πουθενά πεζοδρόμια αναγκάζοντας όσους πεζοπορούν σε αυτό τον δρόμο να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα που πηγαινοέρχονται. Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς πως θα κινηθεί σε αυτόν τον δρόμο, μια γυναίκα με το καρότσι και το παιδί της -εκτός κι αν θεωρούμε πλέον δεδομένο πως θα πρέπει να κινείται υποχρεωτικά με αυτοκίνητο, αλλιώς …ας πρόσεχε.  

 

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε κανένας σχεδιασμός ώστε να δημιουργηθούν πεζοδρόμια. Δεκάδες εκατομμύρια πέρασαν, τρία χρηματοδοτικά πρωτόκολλα (ΕΣΠΑ) έτρεξαν, αλλά στην περιοχή δεν έγινε ούτε μισό πεζοδρόμιο. Για την ακρίβεια έγινε ένα κομμάτι περίπου 150 μέτρων (φωτογραφίες άνω και κάτω), χωρίς όμως ούτε να συνεχιστεί, αλλά ούτε να μας εξηγήσει κανείς γιατί έγιναν μόνο τόσα μέτρα, ή γιατί έγιναν μόνο εκεί. Πως επιλέχθηκαν, με ποια διαδικασία και ποια προτεραιότητα είναι μυστήριο.

 

Αλλά ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο είναι πως επιτράπηκε να ανοίξουν οι δρόμοι χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη να γίνουν κανονικά πεζοδρόμια. Πως γίνεται να χαράσσονται δρόμοι και να μην προβλέπεται η δημιουργία πεζοδρομίων. Αλλά, ακόμα και στις περιοχές όπου υπάρχει πεζοδρόμιο, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, ο σχεδιασμός τους και η κατασκευή τους δεν υπηρετεί μια σταθερή αισθητική άποψη, αλλά γίνεται κυριολεκτικά στην τύχη ή όπως θέλει ο καθένας αφού υπάρχουν περιπτώσεις που τα πεζοδρόμια κατασκεύασαν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

 

Σε άλλες περιπτώσεις, ο δήμος επέτρεψε –και εξακολουθεί να επιτρέπει- να διατηρούνται αφρόντιστα τα ανοικοδόμητα οικόπεδα κι έτσι χορτάρια και σκουπίδια ή μπάζα να ξεφυτρώνουν παντού.  

 

Η παραπάνω περιγραφή θα μπορούσε να αποτυπώσει την κατάσταση, σε δεκάδες άλλες περιοχές της Κορίνθου. Για παράδειγμα στην οδό Αγίας Άννης, όπου ούτε εκεί υπάρχουν πεζοδρόμια στην περίμετρο του στρατοπέδου (από την γέφυρα της Αγίας Άννας μέχρι την διασταύρωση και μετά μέχρι το δημοτικό στάδιο.

 

Αυτό είναι μια πραγματικότητα που η νέα δημοτική αρχή της Κορίνθου φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει. Όχι μόνο εκεί που ΔΕΝ υπάρχουν πεζοδρόμια (και όπου προφανώς η κατάσταση είναι πιο επείγουσα), αλλά και σε περιοχές που τα πεζοδρόμια είχαν φθαρεί και ήθελαν αναμόρφωση (ήδη ξεκίνησαν σχετικές εργασίες στην οδό Αγίου Νικολάου μπροστά από το ΤΕΒΕ). Μόνο που όλη αυτή η διαδικασία καλόν θα είναι να ακολουθεί έναν σχεδιασμό και να μην γίνεται στην τύχη.

 

korinthia.net.gr