Αγνοείται η Προτομή του Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Δημητρίου Πλαπούτα στο Λουτράκι

Καταγγελίες από κατοίκους του Λουτρακίου για την …εξαφάνιση της προτομής του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Δημητρίου Πλαπούτα, η οποία βρισκόταν εδώ και δεκαετίες, στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης στο Λουτράκι. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα έχει αφαιρεθεί, εδώ και πολλούς μήνες, και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια επανατοποθέτησης νέας προτομής!

 

Ότι και αν έχει συμβεί, πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξανατοποθετηθεί στο βάθρο της η προτομή του ήρωα προγόνου μας -έστω και ως μαρμάρινη- πρέπει να επανατοποθετηθεί, και μάλιστα με την αρμόζουσα επισημότητα.

 

«Καλούμε και τους συλλόγους Αρκάδων Κορινθίας να προβούν σε κάθε προσπάθεια για την αντικατάσταση της προτομής. Είναι υποχρέωσή μας, η απόδοση τιμής, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους ήρωες προγόνους μας.
Η ιερή μνήμη των, οι αγώνες των για την ελευθερία της πατρίδας μας,του ύψιστου αυτού αγαθού, δεν θα σβήσει από τις ψυχές των Ελλήνων, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι».

 

 

Ο Δημήτρης (Δημητράκης) Πλαπούτας (ή Κολλιόπουλος) (Παλούμπα, 15 Μαΐου 1786 – Παλούμπα, 27 Ιουλίου 1864) ήταν Έλληνας στρατηγός, βουλευτής Καρύταινας (1844-1847), γερουσιαστής (1847-1862), επίτιμος υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα, Διοικητής της 12ης Τετραρχίας Αρκαδίας της Βασιλικής Φάλαγας του Όθωνα, και αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης.

 

Ήταν επικεφαλής του αγώνα στην Αρκαδία μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

 

Τη δεκαετία του 1970, ο τότε Δήμαρχος Αλέκος Οικονόμου, είχε εγκαινιάσει την προτομή του Πλαπούτα, την οποία φιλοτέχνησε η γλύπτρια, Ειρήνη Χαριάτη-Πραμαντιώτη.

 

hlektra.gr