Ακοινώνητος; Άρα δημιουργικός

Οι άνθρωποι που επιλέγουν την μοναξιά λόγω επιλογής είναι πιο δημιουργικοί από ένα μέσο άνθρωπο.

 

της Γάτα Γεωργίας,

 

Αυτό μας αποκάλυψε πρόσφατα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η Τζούλι Μπάουκερ, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, με την βοήθεια της ομάδας ερευνητών της μελέτησαν την συμπεριφορά 300 νεαρών ατόμων με μέση ηλικία 19,5 ετών.     Τα άτομα αυτά ερωτήθηκαν για το πόσο δημιουργικοί είναι, αν έχουν την τάση να περνούν χρόνο μόνοι, αν έχουν τάση για επιθετικότητα, άγχος κτλ. Διαπίστωση των παραπάνω ερωτήσεων λοιπόν, ήταν πως οι πιο ακοινώνητοι άνθρωποι ήταν και οι πιο δημιουργικοί. Αντιθέτως οι ντροπαλοί θεωρούνται βάση της έρευνας αυτής πως διαθέτουν δημιουργικότητα κάτω του μέσου όρου. Αυτό μας εξηγεί η Μπάουκερ συμβαίνει επειδή τα ντροπαλά άτομα όταν βρίσκουν χρόνο να μείνουν μόνοι, δεν διαχειρίζονται δημιουργικά το χρόνο αυτό, διότι καταβάλλονται από αρνητικές σκέψεις και άγχος για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ακόμη, εξηγεί πως οι ακοινώνητοι άνθρωποι δεν είναι και αντικοινωνικοί, απλώς δεν παίρνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία για κοινωνικές επαφές.

 

Σε μια πρόταση για κοινωνική συναναστροφή που θα τους γίνει όμως η απάντηση δεν θα είναι αρνητική. Οι ακοινώνητοι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο για να αναρωτηθούν, να σκεφτούν και να απαντήσουν τους προβληματισμούς που δημιουργούνται. Καθώς επίσης να τα βρούνε με τον εαυτό τους. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της ευτυχισμένης μοναξιάς και της κοινωνικής απόσυρσης. Στην περίπτωση που μένεις μόνος και χαίρεσαι την μοναξιά σου με οποιοδήποτε τρόπο, γεννιέται μέσα σου η χαρά της δημιουργίας. Όταν όμως βρίσκεσαι στο στάδιο της αναγκαστικής μοναξιάς, χάνοντας τον εαυτό σου και βιώνοντας άσχημα συναισθήματα ως προς την συμπεριφορά που σε αντιμετωπίζουν οι γύρω σου, τότε το μόνο που κάνεις είναι να βλάπτεις ανελλιπώς τον εαυτό σου.

 

Υπάρχουν αρκετές θέσεις μοναξιάς που μπορεί να επιλέγει ένα άτομο, ο προβληματισμός των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του όμως είναι το βασικό στοιχείο για να μην καταλήξει η μοναξιά σε κατάθλιψη. Συνήθως την μοναξιά επιλέγουν άτομα της εφηβείας ή της τρίτης ηλικίας. Είναι άτομα που νιώθουν έτσι και αλλιώς σε αυτή την φάση της ζωής τους την μοναξιά, οπότε η καλύτερη αντιμετώπιση στο να μην καταλήξουν σε αγχώδεις καταστάσεις και καταθλιπτικές συμπεριφορές, είναι τα άτομα της οικογένειας τους να το κατανοήσουν έγκαιρα και να βοηθήσουν στην αποφυγή τέτοιων συμπεριφορών.

 

Η ευτυχισμένη μοναξιά όμως γεννά την αξία της δημιουργίας.