Αντίδραση του Μητρ. Κυθήρων για την Ουκρανική αυτοκεφαλία

Μπορεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Σάββατο (12/10), να εξέδωσε ανακοίνωση περί «δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας», αλλά οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Πειραιώς θεωρούν ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο και άφησαν αιχμές κατά της διαδικασίας.

 

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: «Δεν έγινε ανοιχτή ψηφοφορία»

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ σε κείμενό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα romfea.gr γράφει μεταξύ άλλων ότι «δεν εγένετο δεκτό το επίμονο αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανής, κ.Δανιήλ, το οποίο "στεντόρεια τη φωνή" και με θαυμαστή παρρησία υπέβαλε, να διεξαχθεί δηλαδή φανερή ψηφοφορία, εφόσον επίμονα εζητείτο να παρθεί θετική υπέρ του Αυτοκεφάλου απόφαση, τέτοια απόφαση δεν ελήφθη».

 

Επίσης, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ανακριβείς» τις πληροφορίες πως διαφώνησαν μόνο επτά Μητροπολίτες και πως οι υπόλοιποι συμφώνησαν με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς ο αριθμός των διαφωνούντων «ήταν σημαντικός» όπως τονίζει.

 

Μάλιστα, αφήνει αιχμές για την ταχύτητα έκδοσης σχετικής ανακοίνωσης από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επισημαίνει, ακόμη, ότι η Ουκρανία εμπίπτει στην περιοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τουλάχιστον 300 χρόνια, κάτι που αντικατοπτρίζεται -μεταξύ άλλων- σε όλα τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδας μέχρι και το φετινό.

 

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ δεν παραβλέπει να σημειώσει ότι «ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δια Πατριαρχικών Γραμμάτων (1992 και 1997) αναγνωρίζει την κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας επί της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου και τον σεβασμό των επιβληθεισών κανονικών ποινών εις τούς νυν ἀποκαθαρθέντες και ἀποκατασταθέντες καθηρημένους και σχισματικούς κληρικούς».

 

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Άκυρη η "Ενωτική Σύνοδος"»

Στον ίδιο ιστότοπο, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τάσσεται, επίσης, κατά της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, αναφέροντας ότι η «Ενωτική Σύνοδος» είναι άκυρη.

 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η «Ενωτική Σύνοδος» δεν είναι νόμιμη επειδή απαρτίστηκε από λαϊκά πρόσωπα, δηλαδή μη κληρικούς. Έτσι, η νέα εκκλησιαστική δομή πρέπει -επίσης- να θεωρείται άκυρη.

 

Ο ίδιος προτείνει τη σύγκληση Πανορθόδοξου Συμβουλίου «για την επίλυση του δυσχερέστατου θέματος» και τονίζει πως ο Μητροπολίτης Ονούφριος δεν είχε καμία δυνατότητα να συμπράξει στη λεγομένη «Ενωτική Σύνοδο», φέρνοντας ως παράδειγμα την ενδεχόμενη σύμπραξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον αυτοτιτλοφορούμενο ως «Αρχιεπίσκοπο Αθηνών», κ. Παρθένιο Βεζυρέα, καθηρημένο Διάκονο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Επίσης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς υποστηρίζει ότι «τα όσα αναγράφονται δεν αποδίδουν την αλήθεια, καθώς η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν ενημερώθηκε επαρκώς για τυχόν επιπτώσεις εάν αναγνώριζε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

 

orthodoxianewsagency.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ