"Άσπρος" καπνός από το Eurogroup - Στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου οι Θεσμοί

"Άσπρος" καπνός βγήκε το βράδυ της Δευτέρας (19.02.2018) από την συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Όπως σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί από τα 110 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 108 και τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, ενώ η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. «Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

 

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ως το Μάιο, ούτως ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις. Επιπλέον, οι θεσμοί θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο «αναπτυξιακής στρατηγικής» της χώρας για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα έχει την κυριότητα της Ελλάδας και αναμένεται να είναι έτοιμο περί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

 

Συνεχίζοντας, ο Π . Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται και ο Μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα σε έξι μήνες από τώρα πρέπει να είναι ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, όσον αφορά τις διαδικασίες», ανέφερε ο Π . Μοσκοβισί.

 

Μάλιστα όπως είπε δεν απαιτείται η τυπική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της επένδυσης του Ελληνικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ