Δεν είδα, αλλά μόνο άκουσα, λέει η Αστυνομία για τον πιστολέρο Σαββίδη

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για όλα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας με πρωταγωνιστή το αφεντικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, στο φως της δημοσιότητας βγήκε η έκθεση της Αστυνομίας από την οποία όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, απουσιάζει κάθε αναφορά στο… περίστροφο.

 

 

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης υπεραμύνονται της απόφασης να μη συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο κ. Σαββίδης παρά τη ρητή εντολή της εισαγγελέως που ήταν παρούσα στο γήπεδο.

 

Στη έκθεση περιγράφεται η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη και τα γεγονότα που ακολούθησαν με τον διοικηκτικό ηγέτη του «Δικεφάλου του Βορρά» να φθάνει σχεδόν μέχρι το κέντρο του γηπέρδου συνοδεία των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, ζητώντας από την ομάδα του να αποχωρήσει λόγω της ακύρωσης του γκολ που είχε πετύχει από τον διαιτητή Κομίνη.

 

Σημειώνεται επίσης ότι με προτροπή της Αστυνομίας και δικών του ανθρώπων ο κ. Σαββίδης απομακρύνθηκε από το κέντρο του γηπέδου, την ώρα ωστόσο που αποχωρούσε, κινήθηκε απειλητικά προς τον πάγκο της ΑΚΕ. Και πάλι όμως με την παρέμβαση αστυνομικών και ανθρώπων της ασφαλείας του, η πορεία του προς την αποστολή των φιλοξενουμένων διεκόπη και τελικά οδηγήθηκε προς την φυσούνα του γηπέδου της Τούμπας.

 

Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς, στην έκθεση δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στο γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης κυκλοφορούσε στο χορτάρι οπλοφορών, με το πιστόλι του μάλιστα σε εμφανή θέση πίσω και δεξιά στη ζώνη του. Με τον τρόπο αυτό δικαιολογείται -ή επιχειρείται να δικαιολογηθεί – το γεγονός τη μη άμεσης επέμβασης των αστυνομικών προκειμένου να συλληφθεί ο ένοπλος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

 

Διαβάστε την έκθεση της Αστυνομίας:

 

«Για το αντικείμενο του θέματος γνωρίζονται τα ακόλουθα:

1. Την Κυριακή (11-03-2018) και ώρα 19.30, στο γήπεδο Τούμπας διεξήχθη ο αγώνας ποδοσφαίρου στα πλαίσια της 25ης αγωνιστικής πρωταθλήματος Super League 2017-18, μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε Π.Α.Ο.Κ – Π.Α.Ε Α.Ε.Κ

-Οι φίλαθλοι της ομάδας Π.Α.Ο.Κ που εισήλθαν στο γήπεδο να παρακολουθήσουν την ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανήλθαν στις 28.000 ενώ δεν παρακολούθησαν τον αγώνα φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας.

-Λειτούργησαν όλες οι θύρες του γηπέδου

2. – Στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης, κατόπιν επίτευξης τέρματος της γηπεδούχου ομάδας και εξ αφορμής της γενικότερης αμφισβήτησης και της επικρατούσας την δεδομένη χρονική στιγμή έντασης, ο πρόεδρος της Π.Α.Ε Π.Α.Ο.Κ, ΣΑΒΒΙΔΗΣ Ιωάννης, συνοδεία της προσωπικής του ασφάλειας, εισήλθε εντός του αγωνιστικού χώρου και κινήθηκε προς το κέντρο αυτού. Κατόπιν προτροπής της προσωπικής του ασφάλειας και με την παρέμβαση Αστυνομικών Δυνάμεων απομακρύνθηκε από το κέντρο του γηπέδου και αποχωρώντας κινήθηκε προς τον πάγκο της Α.Ε.Κ, όταν και πάλι με την προτροπή των συνοδών της ασφαλείας και την παρέμβαση της Αστυνομίας, κινήθηκε με κατεύθυνση την φυσούνα των αποδυτηρίων. Λίγο πριν την αποχώρησή του, κινήθηκε εκ νέου με πρόθεση προσέγγισης των εκπροσώπων της φιλοξενούμενης ομάδας. Ακολούθως, ο διαιτητής και οι αποστολές των δυο ομάδων αποχώρησαν στα αποδυτήρια τους και περί ώρα 23.30, ο διαιτητής αποφάσισε την οριστική διακοπή του αγώνα.

3. – Για τα διαδραματισθέντα στο ως άνω γήπεδο διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Υ.Α.Β.Α.Χ) της Δ/νσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

4. – Κατόπιν των προεκτεθέντων, παρακαλούμε για την ενημέρωση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου».

 

Μία ακόμη εξήγηση στο ερώτημα γιατί δεν συνελήφθη ο Ιβάν Σαββίδης με τη διαδικασία του αυτοφώρου, -ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει και η αθλητική εισαγγελέας Ευαγγελία Λιάσσου που έχει αναλάβει την σχετική έρευνα – επιχειρεί να δώσει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαολονίκης (ΕΑΥΘ) σε ανακοίνωσή της.

 

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης από την ΕΑΥΘ σημειώνουν για το τυπικό του θέματος ότι  η αντίδραση των αστυνομικών στην Τούμπα «ήταν απόλυτα σύννομη και σύμφωνη με το ΠΔ 141/1991 άρθ. 119 παρ. ε» ενώ διερωτώνται «τι θα έλεγαν όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο σήμερα, αν η σύλληψη του πρόεδρου της ΠΑΕ οδηγούσε στην εξέγερση μαινομένων οπαδών κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με δυσάρεστες συνέπειες».

 

«Η αντίδραση των συναδέλφων μας ήταν απόλυτα σύννομη και σύμφωνη με το ΠΔ 141/1991 άρθ. 119 παρ. ε που ορίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά τη σύλληψη», επιμένει στην  ανακοίνωσή της η ΕΑΥΘ, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το παραπάνω ΠΔ όταν το πρόσωπο που πρέπει να συλληφθεί βρίσκεται µέσα σε πλήθος, ή κάτω από συνθήκες, ή περιστάσεις που πιθανολογούν την εξέγερση του πλήθους εναντίον των αστυνοµικών πρέπει να αναβάλλεται η σύλληψη.

 

Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης δεν μένουν μόνο εκεί αλλά υπεισέρχονται και σε κρίσεις εισαγγελικών αποφάσεων, χαρακτηρίζοντας την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος του αστυνομικού για τη μη σύλληψη του κ. Σαββίδη, ως «επιφανειακή προσέγγιση της βίας και του φανατισμού εντός των γηπέδων».

 

«Πλέον», λένε,  «ο ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας εξετάζεται και κριτικάρεται μέσω λαϊκών τηλεδικαστηρίων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το κοινωνικό σύνολο από κάποια αστυνομική ενέργεια», παραβλέποντας όμως ότι η απόφαση του εισαγγελέα δεν μπορεί να εξομοιώνεται με λαϊκά δικαστήρια και επαναλαμβάνουν το διαχρονικό αίτημα για απόσυρση των αστυνομικών από τα γήπεδα.

 

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει και η λύση πρέπει να είναι ριζική. Αν δεν μπορούν οι πολιτικοί παράγοντες αυτής της χώρας να αλλάξουν και να εφαρμόσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο ανάλογο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οφείλουν να αποσύρουν τους Έλληνες Αστυνομικούς από τα γήπεδα, και οι ΠΑΕ να υποχρεωθούν εξασφαλίσουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα με ιδία μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή:protagon.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ