Διαγνωστικά κέντρα: Πόσο θα κοστίζουν στους ασθενείς οι εξετάσεις

Kανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο Πέμπτη όλα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν με μετρητά τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ

 

«Αν συμβεί αυτό και τα διαγνωστικά λειτουργούν μόνο με μετρητά, σημαίνει ουσιαστικά ότι καταργείται ο ΕΟΠΥΥ. Δεν γίνεται αυτό, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πρέπει να το δεχτεί αυτό. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Έγινε μια κουβέντα χθες για να εξοικονομηθούν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και είπαν ότι κάποιες εξετάσεις θα στοιχίζουν για τους ασφαλισμένους περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει κάτι οριστικό.» σχολιάζει στο ethnos.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

 

 

Και συνεχίζει: «Οι πολίτες τώρα πληρώνουν μια συμμετοχή 15%, άρα η όποια ανατίμηση θα τους επιβάρυνε. Υπάρχει μια σειρά από εξετάσεις που δεν καλύπτει καθόλου ο ΕΟΠΥΥ κι εκεί εμείς αντιδρούμε, καθώς επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι με το 100% του κόστους. Υπάρχουν επίσης μεγάλες λίστες αναμονής και αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εξολοκλήρου μια εξέταση προκειμένου να μην περιμένουν». «Πληρώνουμε 6% για υγειονομική περίθαλψη και θεωρούμε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή πρέπει να προσφέρεται δωρεάν, για αυτό και είμαστε αντίθετη σε μια οποιαδήποτε επιβάρυνση».

 

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος σχολίασε ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί νέο τιμολόγιο. «Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν 15% συμμέτοχης, οποιαδήποτε αύξηση σημαίνει και αύξηση της συμμέτοχης του ασφαλισμένου. Πρέπει να δούμε αν θα υπάρξει διαφορετική συμμετοχή σε κάποιες εξετάσεις. Έχει γίνει μια κουβέντα με τα διαγνωστικά αλλά δεν έχει βγει σχετική υπουργική απόφαση».

 

 

Η εμπειρία έχει δείξει ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει αυτά τα χρήματα μετά από μήνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαιρούνται μόνο οι καρκινοπαθείς με γνωμάτευση γιατρού και τα έκτακτα περιστατικά με γνωμάτευση γιατρού. Με βάση τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Φώτη Πατσουράκο, τα έκτακτα περιστατικά αντιστοιχούν σε ένα 3-4% των ασθενών που επισκέπτονται τα διαγνωστικά κέντρα.

 

 

Ο κλάδος αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας. Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός άλλωστε δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 30 εκατ. Ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα για το 2019. Όμως για να εκταμιευτούν τα χρήματα αυτά απαιτείται νόμος ώστε να αυξηθεί η δαπάνη υγείας η οποία έχει καθορισθεί με το προσοπρόθεσμο. Κάτι που σημαίνει ότι εκτός από νόμο θα χρειαζόταν και το πράσινο φως των δανειστών κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω και των εκλογών. 

 

 

Η άλλη λύση θα ήταν να μεταφερθούν κονδύλια από άλλες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάτι όμως που θα στερούσε χρήματα από άλλους επαγγελματίες υγείας. Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται υπουργική απόφαση.  Ούτως ή άλλως όμως ο κλάδος ζητά να διαγραφεί χαράτσι κοντά στα 55 εκατομμύρια ευρώ που αφορά το 2018 και όχι το 2019.

 

 

Ενδεικτικές τιμές εξετάσεων

 

 

Ετήσιος προληπτικός έλεγχος ενηλίκων (checkup): 45€

 

Γενική αίματος: 2,88€

 

Γενική ούρων: 1,88€

 

Mαγνητική τομογραφία: 236,95€

 

Aξονική τομογραφία: 71,11€

 

Προγεννητικός έλεγχος: 200 €  

 

ethnos.gr