Εκλογές 2019: «Μην με ψηφίσετε! Ψηφίστε τον απέναντι»

Θα ήθελα να ακούσω έναν πολιτικό να πει: «Σας παρακαλώ, µη µε ψηφίζετε αυτήν τη φορά. Ψηφίστε τον Απέναντι. Οχι γιατί ο Απέναντι είναι καλύτερος και εγώ χειρότερος. Οχι γιατί ο Απέναντι έχει ορθές θέσεις και εγώ λανθασµένες. Οχι γιατί συµφωνώ µαζί του και ως εκ τούτου περιττεύει η δική µου πολιτική ύπαρξη. Οχι. ∆εν είναι καλύτερος. Αρκετές απόψεις του είναι χάλια και σε πολλά διαφωνώ πλήρως µαζί του. Επίσης, έχει και πολλά κουσούρια. Του αρέσει η γυµναστική, ενώ εµένα µου αρέσουν οι σοκολατίνες, και δεν έχει διαβάσει ούτε µια αράδα από το Das Kapital του Καρλ Μαρξ, για τον πρώτο τόµο του οποίου εγώ αφιέρωσα τη διδακτορική µου διατριβή.

 

 

Του Ευάγγελου Χεκίμογλου

 

 

Ωστόσο, σας ζητώ να ψηφίσετε τον Απέναντι για έναν άλλο, απλό λόγο: ∆ιότι αν δεν εκλεγεί ο Απέναντι, θα εκλεγεί ο Τρισχειρότερος. Ο Τρισχειρότερος δεν είναι απλώς χειρότερος από µένα. Είναι σκέτη καταστροφή. ∆εν διαφωνώ απλώς σε πολλά µαζί του. ∆ιαφωνώ σε όλα. Ριζικά. Κάθετα. Η ύπαρξή του είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχω ως πολιτικός και ο λόγος για τον οποίο κάνω προεκλογική εκστρατεία. ∆εν πρέπει να πάρει την εξουσία. Για να το πετύχω αυτό, σας λέω: Σε αυτήν τη φάση, µόνον για σήµερα, ψηφίστε τον Απέναντι. Αρκεί να µην εκλεγεί ο Τρισχειρότερος. Και ό,τι λάθος κάνει ο Απέναντι, εδώ είµαι. Θα ασκώ κριτική και δεν θα τον αφήσω σε χλωρό κλαδί».

 

 

Φαντασίες, θα µου πείτε. Κανείς πολιτικός δεν θα τα έλεγε αυτά. Κάνετε µεγάλο λάθος, αγαπητοί µου. Το 1964, λόγου χάρη, η Ε∆Α δεν κατέβασε υποψηφίους σε αρκετές περιφέρειες, για να εξασφαλιστεί η ήττα της ΕΡΕ. Οι τροτσκιστές, άλλοτε, δεν κατέβαζαν ψηφοδέλτιο στις κοινοβουλευτικές εκλογές και συνιστούσαν «κριτική» ψήφο στο ΚΚΕ. Στη Γαλλία οι κοµµουνιστές ψήφιζαν κατά παράδοση τους σοσιαλιστές υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, για να µην εκλεγούν οι γκολικοί.

 

 

Συνήθως οι σοσιαλιστές ανταπέδιδαν στις περιοχές που στον δεύτερο γύρο είχε περάσει κοµµουνιστής υποψήφιος. Στον δεύτερο γύρο, είπατε; Σαν τον δικό µας τον αυριανό, δηλαδή. Κοίτα σύµπτωση! Ακριβώς σαν τον δικό µας τον αυριανό! Και αν η ψήφος σας είναι κριτική, δεν πειράζει. Πάλι ολόκληρη µετράει. Ψηφίστε τον Απέναντι. Αρκεί να αποφευχθεί ο Τρισχειρότερος.

 

ethnos.gr