Ελαιόλαδο: Το «φάρμακο» της φύσης για τον οργανισμό μας

Το ελαιόλαδο συνοδεύει τις περισσότερες τροφές της Μεσογειακής -και όχι μόνο- διατροφής. Έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και νέες έρευνες τονίζουν πως είναι χρήσιμο να το συνοδεύουμε σε καθημερινή βάση. Ειδικά έτσι προσφέρει  τη μέγιστη απόδοσή του στον οργανισμό μας.

Λιπαρά

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονακόρεστα λιπαρά. Το λεγόμενο «καλό λίπος». Τα μονοακόρεστα λιπαρά προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Προλαμβάνει παθολογικές καταστάσεις όπως ο Διαβήτης, ενισχύουν την καλή χοληστερίνη και δεν επηρεάζουν την «κακή». Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ελαϊκό οξύ αυξάνει την αντοχή του στην οξείδωση. Σε αυτήν την αντοχή ευθύνεται και το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε α-τοκοφερόλη.

 

Αντιοξειδωτικά

Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών γεγονός που συσχετίζεται με βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε χρόνια διάσταση. Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, προστατεύουν από πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, φλεγμονή, παχυσαρκία. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τη φθορά των μορίων και των κυτταρικών μεμβράνων.

Ιχνοστοχεία

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία λειτουργεί αντιοξειδωτικά. Επηρεάζει θετικά την υγεία της καρδιάς και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο στο οποίο και βρίσκεται μπορεί να μειώσει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Έχει συσχετισθεί με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και με προστασία από παθήσεις όπως το Alzheimer. Περιέχει λιγότερο ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, φώσφορο και φλαβανοειδή. Δεν καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες αλλά προσφέρουν συμπληρωματική δράση. Έχει βιταμίνη C  που ενισχύει το ανοσοποιητικό και βιταμίνη Κ που προστατεύει τα οστά από φθορά και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Eνυδάτωση

 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αισθητικούς λόγους. Να φτιάξει κανείς μάσκα προσώπου με συνδυασμό άλλων υλικών. Να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση και ενίσχυση της ελαστικότητας της τρίχας. Από τα αρχαία χρόνια το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούσαν ως μέσο διατροφής και περιποίησης. Τα οφέλη του δε μένουν μόνο στο κομμάτι των ιχνοστοιχείων. Μία μάσκα με λάδι και ζάχαρη μπορεί να κάνει απολέπιση και ενυδάτωση ταυτόχρονα.

 

in.gr