Εναλλακτική Κίνηση: Τι προτείνει για την καθαριότητα του Λουτρακίου

Η "Εναλλακτική Κίνηση" εκπροσωπούμενη από τους κ.κ. Αλεξανδρή Ιωάννη και Κόντη Ιωάννη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σημερινή κατάσταση σε σχέση με την καθαριότητα που επικρατεί στην Κοινότητα του Λουτρακίου-Περαχώρας, καθώς και στον ευρύτερο Δήμο, προτείνει την ηθική, εμφανισιακή και τεχνολογική αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας.

 

Συγκεκριμένα προτείνει:

 

1) Αγορά ομοιόμορφου ρουχισμού των υπαλλήλων καθαριότητας και μέτρα προστασίας της υγιεινής τους, έτσι ώστε να τους αναβαθμίσουμε αισθητικά και με επιστημονική υποστήριξη, να καταλάβουν ότι εκτελούν κοινωνικό έργο κι όχι μια απλή εργασία.

 

 

2) Αγορά χειροκίνητων σαρώθρων. Οι ρυθμοί και οι εξελίξεις τρέχουν και είναι πλέον καιρός να φύγει η σκούπα, το φαράσι και το καροτσάκι από τους οδοκαθαριστές και να εξοπλιστούν με χειροκίνητα σάρωθρα που θα κάνουν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους και σε συνδυασμό με την ομοιόμορφη εργασιακή τους εμφάνιση (συγκεκριμένα ρούχα εργασίας, καπέλο και γάντια), θα αισθάνονται όντως ότι επιτελούν κοινωνικό έργο. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που διαθέτουν, χειροκίνητα σάρωθρα στην τιμή περίπου, των 300,00, με 400,00 ευρώ.

 

 

3) Αγορά μηχανήματος πλύσης και στέγνωσης ταυτόχρονα. Υπάρχουν μηχανήματα τα οποία είναι ηλεκτροκίνητα που μπορούν να πλύνουν και να στεγνώσουν αμέσως πεζοδρόμια, πλατείες και γενικότερα μεγάλους εξωτερικούς χώρους. Τα μηχανήματα αυτά είναι μικρά σε όγκο και θα μπορούσαν να πλύνουν και να καθαρίσουν όλο το παραλιακό πάρκο, τον παραλιακό πεζόδρομο και γενικότερα πεζοδρόμια και πεζόδρομους της Κοινότητάς μας. Τα μηχανήματα αυτά έχουν δυνατότητα καθαρισμού περίπου τα 5000 τμ / ώρα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα την εταιρεία παραγωγής και ανέρχονται περίπου στις 16000,00 με 18000,00 ευρώ.

 

4) Αγορά σαρώθρου για δημόσιους δρόμους. Υπάρχουν μηχανοκίνητα σάρωθρα για δημόσιους δρόμους με μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να κάνουν πάρα πολλές εργασίες καθαριότητας, προσαρμόζοντας επάνω του, το κατάλληλο εξάρτημα. Το μηχάνημα αυτό, είναι στενό σε φάρδος, φτάνεις τα 120 εκ περίπου και μπορεί να κινηθεί εύκολα και να κάνει μεγάλο έργο σε όλα τα σημεία της Κοινότητάς μας. Τα εξαρτήματα που μπορεί να εναλλάσσει είναι, μονάδα με βούρτσες για σκούπισμα, μονάδα πλύσης-στέγνωσης δαπέδων, σωλήνα αναρρόφησης απορριμμάτων από φρεάτια, μονάδα κουρέματος γκαζόν, μονάδα για να κόβει χόρτα και κλαδιά από τα πρανή των δρόμων και διάφορες άλλες χρηστικές μονάδες. Επίσης έχει και ΠΙΕΣΤΙΚΟ μηχάνημα. Η αγορά του συγκεκριμένου μηχανήματος έχει περίπου τις 85.000,00 ευρώ.

 

 

Με βάση την παραπάνω έρευνα αγοράς που κάναμε, υπάρχει η τεχνολογία που θα μπορούσε ο Δήμος μας να επενδύσει έτσι ώστε να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα στην εικόνα της καθαριότητας στην Κοινότητα Λουτρακίου-Περαχώρας και γενικότερα σε όλο το Δήμο μας. Οι πόροι γι’ αυτήν την επένδυση θα μπορούσαν να βρεθούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Αν δεν γίνει μείωση αυτών των τελών στην Κοινότητα Λουτρακίου-Περαχώρας, η οποία θα είναι αναξίου λόγου οικονομική ελάφρυνση των δημοτών, τότε θα εξοικονομηθούν τα κονδύλια για τις συγκεκριμένες αγορές.

 

Εναλλακτική Κίνηση

Σύμβουλοι Κοινότητας Λουτρακίου-Περαχώρας

Αλεξανδρής Ιωάννης   

Κόντης Ιωάννης