Ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ. προς τον Υπουργό για τις ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια της Κορινθίας

Σε συνέχεια της προχθεσινής επίσκεψης κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής στην Κορινθία, κάνοντας πράξη την δέσμευση του να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των αγροτών της Κορινθίας για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων στις περιοχές που έχουν πληγεί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε χθες σχετική ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τα προβλήματα και ερωτάται ο υπουργός για το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης των αγροτών και επιχειρήσεων που εξαιτίας των ζημιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

 

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

 

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

 

Ερώτηση

 

 

 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη

 

 

 

ΘΕΜΑ:  Μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια της Κορινθίας – Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

 

 

 

            Η αμπελοκαλλιέργεια πολλών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις άκαιρες, επαναλαμβανόμενες και υπερβολικές βροχοπτώσεις του φετινού καλοκαιριού.

 

 

Η μεγάλη μείωση της παραγωγής, η ποιοτική υποβάθμιση των σταφυλιών και η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών φροντίδων, είναι φυσικές συνέπειες αυτών των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

 

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι εγκαταστάσεις αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.

 

 

Οι αγρότες της Κορινθίας βρίσκονται σε απόγνωση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω των ζημιών αλλά και των φορολογικών επιβαρύνσεων, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, του υψηλού κόστους παραγωγής και του απαράδεκτου οινοκτόνου φόρου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλλε στο κρασί.

 

 

Το αίτημα των αγροτών και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών και της Αυτοδιοίκησης για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και για γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι απολύτως λογικό και δίκαιο.

 

 

Η μείωση της παραγωγής θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις οινοποιητικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις εξαγωγής σταφυλιών με φυσική συνέπεια τη μείωση της απασχόλησης.

 

 

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι οι ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια αποτελούν μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Κορινθίας και για αυτό απαιτείται η λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

 

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

 

 

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες;

 

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης των αγροτών και επιχειρήσεων που λόγω των ζημιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Γιάννης Κουτσούκος

 

Μιχάλης Τζελέπης