Έτσι θα λειτουργεί το ΑΤΜ κάνναβης της Αθήνας

Το ΑΤΜ κάνναβης που τοποθετήθηκε στη στοά Πεσματζόγλου, είναι το πρώτο στην Ελλάδα από το οποίο θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ανθούς κάνναβης. Πώς θα λειτουργεί και τι λέει η εταιρεία;

 

 

Η είδηση αναπαράχθηκε πολύ και συζητήθηκε ακόμη περισσότερο. Ο τίτλος για «Το πρώτο ΑΤΜ κάνναβης στην Ελλάδα» είχε εξασφαλισμένη επιτυχία πριν καν δημοσιευτεί. Έτσι, ο αυτόματος πωλητής προϊόντων κάνναβης που τοποθετήθηκε στη στοά Πεσματζόγλου, συγκέντρωσε ήδη το ενδιαφέρον παρά το γεγονός πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία του.

 

 

Η ιδέα της εταιρείας Hempoil σε συνεργασία με την ιταλική TerrediCannabis, να πλασάρουν τον αυτόματο πωλητή προϊόντων κάνναβης στην Ελλάδα, δεν προέκυψε τώρα. Ήδη, τον περασμένο Ιούνιο, στο BalkannabisExpo 2018 που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η Hempoilείχε παρουσιάσει έναν αυτόματο πωλητή, χωρίς όμως να έχει την επιτυχία που περίμενε. «Σε εκείνο το ATM χρησιμοποιούταν ένα σύστημα συναλλαγών χωρίς PIN και υπήρχε πρόβλημα με τα capitalcontrols» λέει στο News 24/7 ο υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας Hempoil, Γρηγόρης Μωράκος. «Ο Έλληνας δεν μπορούσε να αγοράσει κάτι που κόστιζε πάνω από 25 ευρώ με κάρτα, Συνεπώς δεν υπήρχε νόημα και έπρεπε να πάμε σε χαμηλής αξίας προϊόντα τα οποία ο καταναλωτής θα μπορούσε να πληρώσει με κάρτα».

 

 

Εκτός του προβλήματος των τιμών, οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαπίστωσαν και μερικά ακόμη προβληματικά σημεία. Τα προϊόντα που πωλούνταν τότε, ήταν έλαιο κανναβιδιόλης (CBD), ανθός κάνναβης και ατμιστικά υγρά. Στην πορεία, η πώληση του ελαίου κανναβιδιόλης διαπιστώθηκε πως δεν ήταν σωστή επιλογή, καθώς το έλαιο CBDπροκειμένου να ωφελήσει κάποιον θα πρέπει να του δοθεί στην κατάλληλη ποσότητα, εξατομικευμένα. Οι οδηγίες, δεν ήταν εύκολο να περαστούν μέσα από μια οθόνη και οι υπεύθυνοι συμπέραναν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το προϊόν να «καεί» αντί να προωθηθεί.

 

 

Επίσης τον Ιούλιου του 2018, εκδόθηκε τροπολογία η οποία απαγόρευσε τα ατμιστικά υγρά που περιέχουν και CBDκαι νικοτίνη, καθώς το CBDθεωρείται ωφέλιμο για την υγεία, αλλά η νικοτίνη όχι, συνεπώς δεν προστατεύεται ο καταναλωτής. Μετά τα παραπάνω, η εταιρεία κατέληξε πως ήταν προτιμότερο ο αυτόματος πωλητής να δέχεται συναλλαγές με κάρτα και να πουλάει μόνο ανθό κάνναβης στον οποίο αναγράφονται οι προτεινόμενες χρήσεις του.

 

 

Πώς θα λειτουργεί

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαμόρφωσαν το ΑΤΜ που τοποθετήθηκε και θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Εκεί θα γίνονται δεκτές τόσο συναλλαγές με κάρτα, όσο και με μετρητά. Ωστόσο ο υποψήφιος πελάτης, θα πρέπει να έχει μαζί του κάρτα τράπεζας ακόμη και αν δεν σκοπεύει να πληρώσει με αυτή. Έτσι, θα μπορεί να επιλέξει πληρωμή με μετρητά, αλλά το μηχάνημα θα του ζητάει να τοποθετήσει και την κάρτα του στην υποδοχή. Η κάρτα δεν θα χρεώνεται, θα λειτουργεί όμως σαν μέτρο προστασίας για να μην πωλούνται τα προϊόντα σε ανήλικους, δεδομένου πως για να αποκτήσει κάποιος χρεωστική ή πιστωτική κάρτα τράπεζας πρέπει να έχει ενηλικιωθεί.

 

 

Τι θα πωλείται και σε ποιες τιμές

 

Αφού επιλέξει τρόπο πληρωμής, ο καταναλωτής θα έχει να διαλέξει μεταξύ τριών ποικιλιών ανθού βιομηχανικής κάνναβης. Και οι τρεις είναι ιταλικές ποικιλίες με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) -η οποία είναι η ψυχοτρόπος ουσία- σε ποσοστό μικρότερο από 0,2%. Αντίστοιχα προϊόντα, διαφόρων εταιρειών, πωλούνται πλέον και σε περίπτερα ή άλλα σημεία πώλησης.

 

 

Το ανώτατο επιτρεπτό όριο τετραϋδροκανναβινόλης στην Ελλάδα, βάσει νομοθεσίας, είναι το 0,2%, στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι το 0,6%, ενώ στην Ελβετία είναι το 0,9%. Για να γίνει κατανοητό, η περιεκτικότητα της ψυχοτρόπου ουσίας σε μια ποικιλία κάνναβης που πωλείται για κάπνισμα στα coffeeshopτου Άμστερνταμ, ξεκινάει περίπου από 12% και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 35% ή και το 50%.

 

 

Ο ανθός κάνναβης στο ΑΤΜ της οδού Πεσματζόγλου, θα πωλείται σε συσκευασίες του ενός, των δύο ή των τριών γραμμαρίων και το εύρος της τιμής θα κυμαίνεται από 10 ως 13 ευρώ ανα γραμμάριο. Οι διαφορές των τριών διαθέσιμων προς πώληση ποικιλιών, θα είναι στην περιεκτικότητα της κανναβιδιόλης, την γεύση και το άρωμα.

 

 

Στην Ευρώπη, ο πιο διαδεδομένος τρόπος νόμιμης διακίνησης των ανθών, είναι για τσάι, αρωματικό χώρου, διακοσμητικό χώρου, συλλεκτικό αντικείμενο για ενήλικες ή τεχνικό εργαστηριακό προϊόν. Οι συσκευασίες που θα πωλούνται στο ΑΤΜ της Αθήνας θα αναγράφουν πως προτείνεται χρήση ως τεχνικό εργαστηριακό προϊόν.

 

 

Φυσικά, είναι αυτονόητο πως από τη στιγμή που θα μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί τον ανθό κάνναβης, θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει όπως εκείνος εκτιμά. Απαντώντας σε αυτό, ο υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας, Γρηγόρης Μωράκος, λέει στο News 24/7: «Γνωρίζουμε πως κάθε καταναλωτής θα μπορεί να κάνει ότι θέλει με τον ανθό κάνναβης. Εμείς δεν συνιστούμε να τον καπνίσει, ωστόσο αν κάποιος τελικά το προτιμήσει, ο ενδεδειγμένος τρόπος δεν είναι να το βάλει σε τσιγάρο μαζί με νικοτίνη, αλλά να χρησιμοποιηθεί σε Vaporizer, τη συσκευή δηλαδή που χρησιμοποιούν οι ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου ή και οι ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης».

 

 

Η δυσκολία που εντοπίζεται, είναι πως το ΑΤΜ δεν μπορεί να μείνει αφύλακτο, υπό τον φόβο να γίνει στόχος κλοπής, τόσο της κάνναβης, όσο και των χρημάτων. Για τον λόγο αυτό προτιμήθηκε και η τοποθέτησή του εντός της στοάς, η οποία φυλάσσεται από Security. Έτσι, ο αυτόματος πωλητής της στοάς Πεσματζόγλου, έχει τοποθετηθεί έξω από κατάστημα της εταιρείας Hempoilτο οποίο θα λειτουργήσει επίσης σε δύο εβδομάδες, ενώ στο βραχυπρόθεσμο πλάνο υπάρχει και η τοποθέτηση δεύτερου πωλητή, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

 

news247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ