Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Έρχεται νέο πρόγραμμα

Πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης θα συνδυάζει το νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2021.

 

Το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό καθώς θα αναβαθμιστούν, σύμφωνα με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, έως το 2030 πάνω από το ένα έκτο των υφιστάμενων κτιρίων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

 

  • Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές

 

  • Τραπεζικά δάνεια,

 

  • Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,

 

  • Φοροαπαλλαγές και

 

  • Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Οι αλλαγές στη χρηματοδότηση

 

Ως προς τη χρηματοδότηση, τα νέα στοιχεία που φέρνει το πρόγραμμα σε σχέση με το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.

 

Ακόμα μία αλλαγή αφορά το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης.

 

Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

 

Αύξηση κονδυλίων για την εξοικονόμηση

 

Σύμφωνα με το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) πρόκειται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

 

Σημειώνεται ότι για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 προβλεπόταν 1 δισ. ευρώ συνολικά.

 

Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας θα «τρέξουν» και για τα κτίρια, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

 

Τα προγράμματα που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 είναι το «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται ακόμα μία προκήρυξη και για κατοικίες.

 

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες δεν έχει αποφασιστεί ωστόσο αν το πρόγραμμα για τις κατοικίες θα προκηρυχθεί με τις προδιαγραφές που ίσχυαν ως τώρα, ή θα εφαρμοστούν πιλοτικά στοιχεία από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη νέα περίοδο 2021-2027.

 

Οι παρεμβάσεις στα δημόσια κτίρια, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» σχεδιάζεται να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι.

 

cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ