Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης

Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που τρώνε οι περισσότεροι.

 

 

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, και είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.

 

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι τρώμε τη συγκεκριμένη σούπα κρύβει κάποιο συμβολισμό. Τα χορταρικά που περιέχει συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

 

Πέρα όμως από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα υπάρχει και ένα άλλος λόγος πιο διατροφικός που τρώμε μαγειρίτσα. Η σούπα αυτή προετοιμάζει το έδαφος, είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Με απλά λόγια η μαγειρίτσα αποτελεί μια καλή επιλογή για το στομάχι αφού όσοι νήστεψαν για 40 ημέρες θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την έναρξη του κρέατος στη διατροφή τους.