Γρίπη: 15 νέοι θάνατοι μέσα σε μια εβδομάδα – Συνολικά 53 οι νεκροί

Σε έξαρση παραμένει η γρίπη στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνολικά 53 θάνατοι έχουν καταγραφεί από την εποχική γρίπη. Από αυτούς, μόνο 18 ήταν εμβολιασμένοι.

 

Σημειώνεται μάλιστα ότι τα 50 από τα 53 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

 

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλή», ενώ η τάση «σταθερή».

 

Κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου παρακολούθησης της γρίπης, καταγράφηκαν 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ενώ 169 χρειάστηκαν νοσηλεία στην Εντατική. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο οι 70 είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

 

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι και 25 εισαγωγές σε ΜΕΘ από τη γρίπη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

 

Τι είχε δηλώσει λοιμωξιολόγος για το φετινό εμβόλιο για τη γρίπη

Στο θέμα του εμβολίου για τη γρίπη είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα, η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Ελένη Μαλτέζου.

 

Η κ. Μαλτέζου είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο φέτος «δεν ήταν πολύ καλό». Η ίδια εξήγησε ότι φέτος η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη, κάτι που απέδωσε στο ότι η γρίπη «δεν είναι σταθερή κάθε χρόνο».

 

«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό, για να το πω απλά. Δεν έχει πιάσει όσο θα έπρεπε τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούν», δήλωσε.
Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί «δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φετινό εμβόλιο δεν πιάνει τόσο καλά τους ιούς που κυκλοφορούν.

 

«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Πότε θα υποχωρήσει η έξαρση της γρίπης

Σύμφωνα με την κ. Μαλτέζου, η γρίπη θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της για τουλάχιστον 1,5 μήνα ή και λίγο παραπάνω, έως τα τέλη Μαρτίου.

 

Επιπλέον, συνέστησε οι ομάδες κινδύνου να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς προφυλάσσει από τος μισούς θανάτους.

 

ethnos.gr 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ