Γρίπη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο - Τρεις κανόνες που πρέπει να τηρείτε

«Υπάρχει χρόνος και λόγος» για να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα με το αντιγριπικό εμβόλιο, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί «δεν ξέρουμε πόσο θα τραβήξει» η εποχική γρίπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, παιδίατρος Άγης Τερζίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Άλλωστε, κάθε χρόνο το διάστημα κορύφωσης της δραστηριότητας της γρίπης είναι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος.

 

 

«Είδαμε ότι αρκετοί άνθρωποι από αυτούς που νόσησαν ή και τελικά έχασαν τη ζωή τους ήταν άτομα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε κάπως πιο σοβαρά» σημείωσε ο κ. Τερζίδης. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε εκτεταμένα στη σημασία των απλών μέτρων πρόληψης για τον γενικό πληθυσμό.

 

 

«Πλύσιμο χεριών, άνοιγμα παραθύρων, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των ανθρώπων που νιώθουν λίγο άρρωστοι, ατόμων που είναι σε κάπως μεγαλύτερες ηλικίες ή χρονίως πάσχοντες» είναι οι βασικές παράμετροι πρόληψης σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δεν παρέλειψε να σημειώσει με αυστηρότητα την «έννοια της ατομικής ευθύνης» που χαρακτήρισε ως σημαντική.

 

 

«Ειδικά στα παιδιά, καθώς είναι δεξαμενές ιώσεων οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, είναι σημαντικό να κρατούν οι γονείς τους κανόνες. Ένα παιδί με πυρετό ή λίγο άρρωστο δηλαδή να σιγουρεύονται ότι έχει αναρρώσει πριν το στείλουν στο σχολείο» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι εφόσον αυτό συνέβαινε στην επικράτεια «θα περιόριζε σημαντικά την εξάπλωση της ασθένειας».

 

 

«Μετάλλαξη» του ιού της γρίπης

 

Δεν έχουμε να κάνουμε με «μετάλλαξη» της γρίπης, όπως πολλές φορές αναφέρεται, διευκρινίζει ο κ. Τερζίδης. Κάθε χρονιά εκείνο που αλλάζει είναι «η διαφορετική μορφή του ιού, το στέλεχος», και τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως το είδος του ιού μιας χρονιάς σε σχέση με προηγούμενους «μεταλλάσσεται» και γίνεται πιο επικίνδυνο. Κάθε έτος επικρατεί, εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας «είτε το ένα, είτε το άλλο είδος ιού της γρίπης και αυτό έχει διαφορετικό φαινότυπο, εμφανίζεται δηλαδή διαφορετικά».

 

 

«Έτσι άλλοι ιοί είναι πιο διεισδυτικοί, πιο μεταδοτικοί δηλαδή, άλλοι έχουν σοβαρότερες επιπλοκές, ανάλογα με τη χρονιά» κατέληξε.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε τη δυνατότητα «να κάνουμε καλύτερα την επιδημιολογική επιτήρηση(σ.σ. της γρίπης), έχουμε καλύτερα εμβόλια, ξέρουμε πότε εμφανίζεται και μπορούμε να λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

 

Οι αρχές προσπαθούν ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται σε μια χρονιά ο ιός να λάβουν και τις αντίστοιχες προφυλάξεις, να εφαρμόσουν τα ανάλογα μέτρα. Σημασία έχει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται, «γιατί έτσι κάθε χρόνο θα μπορούμε να έχουμε και περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια». Αυτό είναι μια παγκόσμια πρακτική, καθώς τα εμβόλια κατανέμονται ανάλογα με τη χρήση.

 

 

«Όταν μια χώρα χρησιμοποιεί "Χ" εμβόλια, αυτός ο αριθμός είναι που οργανώνεται στην αρχή του χειμώνα και έτσι οι εταιρείες που παράγουν, ξέρουν ότι θα χρειαστεί αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό (μια χώρα)» εξήγησε και πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο στην Ελλάδα, για να ανεβάζουμε ολοένα και περισσότερο το απόθεμα και να έχουμε πάντα διαθέσιμα εμβόλια.

 

cnn.gr