Χριστουγεννιάτικα ποτά και σπιτικές προτάσεις για ένα επιτυχημένο ρεβεγιόν

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα! Τι θα προσφέρουμε στους καλεσμένους των γιορτών; Ποια ποτά να προτιμήσουμε και πώς διαλέγουμε το κρασί για το τραπέζι του ρεβεγιόν; Μπορούμε να φτιάξουμε κάτι μόνοι μας, εύκολα και γρήγορα;

 

Υπάρχει ένα ποτό που μας παραπέμπει στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, περισσότερο από κάθε άλλο. Λέγεται gluhwein (=γκλουβάιν) ή mulled wine, είναι κόκκινο ζεστό κρασί και έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινάει από τη Ρωμαϊκή εποχή.

 

Το Gluhwein είναι το λεγόμενο κρασί των Χριστουγέννων. Στη Ρωμαϊκή εποχή το ονόμαζαν Wurtzwein και θεωρούνταν το ποτό των πλουσίων, καθώς για την παρασκευή του χρειάζονταν μπαχαρικά, τα οποία ήταν εξωτικά και πανάκριβα. Πέρα από την ευχάριστη αίσθηση που άφηνε στον ουρανίσκο η κατανάλωσή του, το χρησιμοποιούσαν ακόμα και για φαρμακευτικούς σκοπούς εκείνη την εποχή. Πλέον, αποτελεί παραδοσιακό ποτό του Ευρωπαϊκού Βορρά, ενώ ο καθένας, ανάλογα με τις γευστικές του προτιμήσεις, φτιάχνει τη δική του συνταγή.

 

Πώς θα ξεχωρίσουμε ως οικοδεσπότες του ρεβεγιόν; Τι ποτά να σερβίρουμε;

 

Με ποιες γεύσεις συνδυάζονται καλύτερα ποια αλκοολούχα ποτά;

 

Τη νύχτα του ρεβεγιόν σίγουρα θα υπάρχει στο τραπέζι μία πιατέλα τυριών και αλλαντικών. Για να παντρέψετε όμορφα στον ουρανίσκο σας, τις αρκετά λιπαρές και έντονες γεύσεις με το ποτό, θα πρότεινα μία παραλλαγή του κλασικού Spritz, με pink grapefruit soda και ροζ πιπέρι, έτσι ώστε το στόμα μας να μένει πάντα "φρέσκο".

 

Εάν για την νύχτα του ρεβεγιόν προτιμήσουμε κουζίνα με έντονα μπαχαρικά ή ακόμα και τσίλι, τότε η επιλογή μας πρέπει να είναι σίγουρα μια ακόμη πιο δροσερή εκδοχή του Cucumber Martini με ολόφρεσκο αγγούρι και ginger, ώστε να "σβήνει τη φωτιά" που έχουμε μέσα μας.

 

Εάν πάλι, επιλέξουμε κάποιο πιάτο αλά κρεμ, θα μπορούσαμε να το συνδυάσουμε άψογα με ένα Bacon Manhattan, μια παραλλαγή του κλασσικού Manhattan, αρωματισμένο με bacon. Έτσι θα "δέσει" άψογα την κρέμα, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

 

Όσον αφορά το επιδόρπιο, οι περισσότεροι θα επιλέξουν κάτι με σοκολάτα. Σαν κερασάκι στην τούρτα των γευστικών απολαύσεων της βραδιάς του ρεβεγιόν, θα πρότεινα τον συνδυασμό του σοκολατένιου γλυκού με ένα Rum Crusta cocktail. Το ρούμι ταιριάζει σχεδόν με όλες τις σοκολάτες, ενώ τα εσπεριδοειδή που θα επιλέξετε, προσθέτουν μια αίσθηση φρεσκάδας. Τα bitters του Crusta εξισορροπούν τη γεύση του γλυκού σοκολάτας, με τον λίγο πικρό και αρωματικό τόνο του κοκτέιλ, ολοκληρώνοντας την εμπειρία. Κάντε το όσο γλυκό η ξινό θέλετε.

 

Τα cocktail και τα ρεβεγιόν, όπως ακριβώς και η ζωή, θέλουν τόλμη και φαντασία.

 

Σπιτική Sangria: εύκολη και γρήγορη συνταγή για τις ημέρες των γιορτών

 

Για τους φίλους που θα μας επισκεφτούν τις ημέρες των γιορτών, μπορούμε πολύ γρήγορα να ετοιμάσουμε μία σπιτική Sangria. Σε ένα μπολ βάζουμε ένα (φρεσκοανοιγμένο) κόκκινο κρασί, ζάχαρη, κανέλα, και μικρά κομμάτια από πορτοκάλι και μήλο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας, και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, αφού το σκεπάσουμε, ώστε να αρωματιστεί το μείγμα μας. Σερβίρουμε κατευθείαν από το μπολ, με μια κουτάλα στα ποτήρια των φίλων μας. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να προσθέσετε λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ, λικέρ εσπεριδοειδών η λικέρ φρούτων, αλλά και μπαχαρικά της επιλογής σας.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ