Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πρόωρο τοκετό! – Προφυλάξεις

Επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα μεταφέρει η Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα (και) της Ελλάδας, τα οποία βλάπτουν σοβαρά την υγεία και μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, κυρίως στα παιδιά, που είναι από τις πλέον ευπαθείς ομάδες. Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι πως, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η παρατεταμένη εισπνοή αφρικανικής σκόνης, ειδικά όταν παρουσιάζει υψηλές ποσότητες συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πρόωρο τοκετό!

 

Αναλυτικά, η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το βανάδιο, το νικέλιο, το χρώμιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

 

Είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους, αλλά, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, ιδιαιτέρως για τα παιδιά. Όσο δε, μικρότερο σε ηλικία είναι το παιδί, τόσο πιο ευάλωτο είναι, για επιπτώσεις στην υγεία του. Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει:

 

  • Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις.

 

  • Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία.

 

  • Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια.

 

  • Καρκίνος: Επειδή το φαινόμενο εμφανίζεται δεκάδες φορές το χρόνο, είναι επικίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που εκτίθεται το άτομο στα συστατικά της σκόνης.

 

 

Επιπλέον, ιδιαίτερα επιβλαβής είναι για τις εγκύους και τα έμβρυα, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό.

 

Τις ημέρες που η αφρικανική σκόνη παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα, όπως διαπιστώνεται σήμερα στην Ελλάδα, θα πρέπει, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες να περιορίζουν κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις, να αποφεύγεται το άπλωμα των ρούχων, να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους, που έχουν αεριστεί καλά, να καθαρίζουν τον εσωτερικό χώρο (με τη χρήση ιονιστή) και φυσικά, με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας ή δυσφορίας να επικοινωνούν αμέσως, με γιατρό.