Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την Ουκρανική Αυτοκεφαλία

Η Ελληνική Εκκλησία αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, δήλωσε ο Μητροπολίτης Μαξίμ Γιανίνσκι, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας.

 

«Η απόφαση της Ιεραρχίας λέει ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει αυτοκεφαλία και το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύει τον Επιφάνιο», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

 

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης, κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε «να γίνει αποδεκτή η αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας» και οι περισσότεροι μητροπολίτες συμφώνησαν με την πρόταση αυτή.

 

Ερωτηθείς αν ο προκαθήμενος της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος θα μνημονεύεται από την ελληνική εκκλησία, απάντησε: «Αποφασίσαμε ότι ο αρχιεπίσκοπος έχει το δικαίωμα να τον μνημονεύει, πράγμα που σημαίνει ότι θα το κάνει».

 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

 

Ιστορικό

To φθινόπωρο του 2018, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να παραχωρήσει αυτοκεφαλία σε σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας. Ήταν το αποτέλεσμα της ενοποίησης των δύο σχισματικών εκκλησιών σε μία.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο έχει στην πραγματικότητα τη δικαιοδοσία για την Εκκλησία της Ουκρανίας.

 

Η Ρωσική Εκκλησία αντιτάχθηκε πολλές φορές κατά των αυθαιρεσιών του Βαρθολομαίου.

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι η πράξη του Πατριάρχη να παραχωρήσει την αυτοκεφαλία, υποκινήθηκε μεταξύ άλλων από αμερικανικά συμφέροντα.

 

 

vimaorthodoxias.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ