Η ευκαιρία της Ελλάδας μετά το χτύπημα στη Συρία!

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας, για την ανάδειξή της ως κορυφαίου διπλωματικού “παίκτη” στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εγγύς Ανατολή είναι εδώ και η στιγμή είναι τώρα!

 

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολούθησε με σκεπτικισμό το σφυροκόπημα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, εναντίον της Συρίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι στρατιωτικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση της συριακής κρίσης.

 

Σταθερή θέση της είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι διά του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων.

 

Η κυβέρνηση προβληματίζεται για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής αφού πέρα από τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ενέχονται, μπορεί να προκαλέσει και νέα προσφυγικά κύματα προς τη χώρα μας.

 

Ωστόσο, η στροφή της Τουρκίας και η σαφής στήριξη στο χτύπημα στη Συρία τη φέρνει σε αντίθεση με τη Ρωσία και μπορεί οι δύο χώρες να φαίνεται πως έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους, όμως διαφωνούν πλήρως για το μέλλον του Άσαντ και της Συρίας. Έτσι, η Τουρκία αποσύρεται από το ρόλο της και ταυτόχρονα δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας.

 

Η χώρα μας διατηρεί παραδοσιακά το ρόλο ενδιαμέσου μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας. Δεν είναι, κατά συνέπεια, τυχαίες οι αποστάσεις που παίρνει η πολιτική ηγεσία από κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις απελάσεις διπλωματών με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.

 

Η Ελλάδα διατηρεί το προνόμιο αυτό με την συναίνεση όλων των μερών ενώ ταυτόχρονα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ. Οι τριμερείς συναντήσεις οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο με αμοιβαίο όφελος για όλους.

 

Επιπλέον, υπάρχει η εκτίμηση πως το ενδιαφέρον της Τουρκίας θα μονοπωλήσει πλέον το συριακό μέτωπο κάτι που αφήνει το περιθώριο για την ελληνική πλευρά να ελπίζει σε αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο είναι καθαρά στα χέρια της Ελλάδας. Και αυτή θα πρέπει να είναι προσπάθεια εθνική και διακομματική. Και μόνο…

 

Πηγή: ΑΠΕ/Real.gr/CNN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ