Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι έχουν τεθεί σε ισχύ συμφωνίες με την Τουρκία, σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και με τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το διεθνώς αναγνωρισμένο προεδρικό συμβούλιο, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρουν σε ισχύ τη συμφωνία μετά την επικύρωσή της.

 

Η επίσημη συμφωνία, πρόκειται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβενρήσεως της Λιβύης στις αρχές του 2020, πρόσθεσε το υπουργείο.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου, υπογράφηκε και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το μνημόνιο που καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών, σύμφωνα με τη σική τους προσέγγιση.

 

Η Τουρκία δήλωσε ότι το ναυτικό σύμφωνο άρχισε να ισχύει από το Σάββατο.

 

Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση στην περιοχή αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανές εχθροπραξίες.

 

Από το 2011, όταν ο επί χρόνια ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και σκοτώθηκε, η Λιβύη είδε την εμφάνιση δύο αντίπαλων εδρών εξουσίας: μία στην ανατολική Λιβύη, στην οποία συνδέεται ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χαφτάρ και η κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας.

 

kathimerini.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ