Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ

Σημαντικές αλλαγές επιφέρει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), αλλά και στο καθεστώς για τα ταξί, τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», που εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

 

Σε ότι αφορά στον ΚΟΚ, προβλέπεται μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, με εξαιρέσεις σε παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και STOP, η επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού και η παράνομη προσπέραση, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται. Επίσης, προβλέπεται ότι εάν ο οδηγός μέσα σε πέντε χρόνια διαπράξει τρεις φορές κάποιες από τις παραπάνω παραβάσεις του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης.

 

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης,  τριπλάσια προσαύξηση ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού. Τέλος, καταργείται η διάταξη με την οποία αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημερών μειώνεται στο μισό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο, οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τις διασχίζουν κάθετα.

 

Με άλλο άρθρο του σχεδίου νόμου ρυθμίζεται η διάρκεια κυκλοφορίας των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, η οποία υπολογιζόμενη από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους ως καινούριων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 23 έτη.

 

Τέλος, σε άλλο άρθρο του σχεδίου νόμου θεσπίζεται ενιαίο όριο ηλικίας πενήντα ετών για τους οδηγούς λεωφορείων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης που διενεργούν σχολικές μεταφορές και εκδρομές και γίνεται πρόβλεψη πενταετούς παράτασης με ανώτατο όριο τα εξήντα πέντε έτη μετά από δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ