Κόρινθος: Οι καταστηματάρχες εκπέμπουν SOS

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν έμποροι και καταστηματάρχες με πολυετή πείρα και δραστηριότητα στους πανταχόθεν βαλλόμενους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης.

 

Παρά την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν περίτεχνα να επιβάλουν στη κοινή γνώμη ανά το Πανελλήνιο μια πλειάδα ΜΜΕ, σχετικά με την κινητικότητα και την εισπραξιμότητα της αγοράς η αλήθεια αν μη τι άλλο είναι αδυσώπητη εν προκειμένω για ένα σημαντικό κομμάτι που συνθέτει τον εμπορικό ιστό της Κορίνθου.

 

Διαβάστε παρακάτω τις τοποθετήσεις τεσσάρων ιδιοκτητών κεντρικών μαγαζιών της εν λόγω πόλης, οι οποίες εν γένει αποδίδουν ένα ζοφερά διαμορφούμενο οικονομικό κλίμα.

 

Γιάννης Λειβαδιώτης: (Famous)

 

 

Ανήκω σε μια παραδοσιακή οικογένεια εμπόρων καθώς και ο πατέρας μου διατηρεί το δικό του μαγαζί στην πόλη εδώ και σαράντα χρόνια.
Η γενική εικόνα ήταν κακή στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης στην Κόρινθο το τελευταίο διάστημα. Παρατηρήθηκαν βέβαια μεγάλες αποκλίσεις στην πτώση του τζίρου η οποία εκτιμάτε ότι κυμάνθηκε από δέκα εώς και σαράντα τοις εκατό, ανά περίπτωση συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018…

Τώρα, ως προς τον Ιανουάριο του 2020 που τελειώνει σε λίγες ημέρες, θα σας έλεγα ότι εισπρακτικά εξελίσσεται χειρότερα. Αν και είναι μια περίοδος που και λόγω των εκπτώσεων η αγορά κινείται, ωστόσο κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί πως περίμενε αυτή την κατάσταση. Ίσως να έπαιξε το ρόλο του και η μή κατανομή του Κοινωνικού μερίσματος σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες. Γιατί πέρσι, κακά τα ψέματα, ένα ποσό από το καταβληθέν επίδομα έπεσε και στην αγορά. Γενικά, υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα που λόγω των συγκυριών καλλιεργείται και από τα ΜΜΕ…Τρομοκρατείται ο κόσμος στη ιδέα ενός πολέμου και μαζεύεται…Λογικό είναι…”

 

Γιάννης Ντόχας: (HOBO- RISE-GIANNI)

 

 

“Η πτώση του τζίρου για τον μήνα Δεκέμβριο του 2019 κυμάνθηκε γύρω στο 20%… Αυτό επαναλήφθηκε και για τον Ιανουάριο, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κλείσει πτωτικά. Θα πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να σηματοδοτηθεί η ανάκαμψη της αγοράς ειδικά στο κλάδο μας που πλήττεται σφόδρα από την συνεχιζόμενη ύφεση. Ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία ότι τα πράγματα στο μέλλον θα πάνε καλύτερα…”

 

Σπύρος Πανταζής: (Triumph)

 

 

“Δραστηριοποιούμε εδώ και τριάντα χρόνια στον κλάδο της ένδυσης. Θα μπορούσα να σας παραθέσω πως το 2019 παρουσίασε μια αύξηση της ζήτησης στα είδη μας της τάξεως του 5%. Ο Δεκέμβριος παρέμεινε στα περσινά επίπεδα σχετικά με τον εορταστικό τζίρο. Ο Ιανουάριος του 2020, ξεκίνησε καλά την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων, όμως στη συνέχεια παρουσίασε μια πτώση.
Τα χρήματα του κόσμου τελείωσαν νωρίς. Υπάρχει μια αισιοδοξία, ωστόσο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ανάπτυξη. Δυστυχώς η αισιοδοξία από μόνη της δεν τρώγεται, θα πρέπει να γίνουν οι δέουσες κινήσεις από τους κατεξοχήν αρμόδιους προς την ανάκαμψη της εμπορικής κίνησης. Ουσιαστικά, το χρήμα είναι αυτό που πρέπει να κάνει την επανεμφάνιση του στην πιάτσα…”

 

Κυριάκος Ηλίας: (Alexander)

 

 

“H κίνηση το 2019 ήταν λίγο καλύτερη μόνο και μόνο επειδή διατηρούμε πολύ, μα πολύ χαμηλές τιμές στα είδη μας. Όσο για τον Ιανουάριο διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη διακύμανση του Δεκεμβρίου ακριβώς για τους λόγους που προανέφερα. Ιδιαιτέρως μειωμένες τιμές… Ενδεχομένως στη γενική πτώση της αγοράς να έπαιξε κάποιο ρόλο και η μη καταβολή του μερίσματος σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, όμως ο κόσμος έχει ήδη τόσα χρέη και βασικά έξοδα, ηλεκτρικό κλπ… στα οποία με φοβερή δυσκολία μπορεί να ανταπεξέλθει… Πρέπει να γίνει κάτι για την ανάκτηση ρευστότητας. Δεν υπάρχει άλλη λύση για τη αγορά με τις παρούσες συνθήκες..”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ